Privacy


ⒸEvelyneVergote
We zijn allen gesteld op onze privacy, vooral als het om onszelf gaat. Niemand gaat graag naakt de straat op of kiest vrijwillig om zich voor een vol publiek 'uit te kleden'. Dit klinkt misschien vreemd, maar wanneer je over jezelf verteld geef je ook een stukje van jezelf bloot en ontkleed je bij wijze van spreken jezelf. Zo gaat dat ook met privacy. Je legt een stuk van jezelf bloot en niet iedereen wil zoveel met elkander delen.

Zelf zit ik in een sector waar het beroepsgeheim heilig is. Ik kan je wel eens een grappig verhaal vertellen over een bewoner, maar er ligt een grote grens op de wet van de privacy. Zo mag je absoluut geen namen (en zeker geen voor- en familienaam) vernoemen alsook is er een grens in hoever je de gebeurtenis verteld. Zo is het not done om te vertellen dat je die bewoner in zijn blootje zag staan in de gang of het grote familiegeheim die aan jou werd toevertrouwd in geuren en kleuren op het net zwiert.

Dit geld niet alleen in de zorgsector, maar ook in het gewone leven. Zo moet je oppassen met welke gegevens je online doorgeeft. Ik blog dan wel onder mijn echte naam en ben er mij van bewust dat iedereen mij kan vinden, maar gelukkig heb ik geen vijanden die mij willen zoeken en beroven. Maar ook op andere sites moet je opletten wat je deelt. Wees vooral alert wanneer om je telefoongegevens word gevraagd, want daar zit meestal wel iets achter.

Deze week nog ontving ik een vreemde mail van de bank om mijn digipas aan te passen. Ik wist dat dit niet kon en heb onmiddellijk contact opgenomen met de bank zodat ze op de hoogte zijn van dergelijke mails. Ik verwijderde de mail onmiddellijk, maar een onoplettende of onwetende persoon zou hier in meegaan en voor je het weet hebben vreemden al je persoonlijke gegevens vast. Het is dus heel belangrijk om op te letten en zorg te dragen voor je privacy.

Ben jij voorzichtig met je privacy?

6 opmerkingen

 1. Ik ben voorzichtig met mijn privacy maar vooral met die van mijn gezin. Mijn kinderen mogen eigen accounts op het internet hebben en ze mogen geen foto's plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben er zeker voorzichtig mee. Toevallig komt er over privacy en mijn blog morgen een uitgebreid artikel online.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ieder bepaalt zelf wat er met zijn/haar privacy doet. Ik vond het wel eens interessant om mijn visie te delen :) Ik kijk uit naar jouw artikel morgen ;)

   Verwijderen
 3. Je wil niet weten hoeveel mensen wel op die linkjes in die mails klikken en dan hun kredietkaarten moeten laten blokkeren. Tegenwoordig bellen ze je ook op "van de bank" en zeggen ze dat je je pincode moet intypen "niet luidop zeggen want dat mag niet wegens privacyredenen". Maar goed ja, die oplichters zien natuurlijk ook gewoon welke code jij intypt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, er zijn altijd van die mensen die daar inlopen. Ik gelukkig niet.

   Verwijderen