Life #2 | Mijn gehoor

Het duurde even voor ik wist hoe te beginnen, maar ik besloot dan maar om het hier gewoon maar neer te schrijven. Gisteren begon ik aan een weekje verlof en had ik al direct een afspraak met de adviseur van Amplifon. Amplifon is een hoorcenter. Ik ben namelijk slechthorend. Ik schaam er mij niet voor, maar loop er ook niet mee te koop. Het is wat het is. 


Ik draag al een hoorapparaat sinds mijn 9 jaar. Het was dat of opereren. Een naam voor de aandoening heb ik niet, ik hoor gewoon slecht. Ik moest toen verschrikkelijke testen afleggen om te kunnen weten welk apparaat het beste voor mij was. In die tijd moest dat nog allemaal handmatig aangepast worden, wat dus ook langer duurde. Ik kreeg zo'n 4 à 5 toestellen om te testen, waarvan dan die ene perfecte werd uitgekozen. Ik herinner mij nog dat er 1 toestel bij zat dat ik barstende hoofdpijn van kreeg omdat het geluid veel te scherp was. Na wat zoeken en testen vonden we het perfecte toestel. Ik kon er zelf aan regelen wat ik wilde. Het was even wennen, maar na een tijdje ben je dat zo gewoon dat je er zelf al niet meer aan denkt dat je een hoorapparaat draagt.

Na 5 jaar heb je volgens het ziekenfonds recht op een nieuw apparaat, maar ik deed er veel langer mee. Waarom veranderen als het apparaat nog perfect werkt? 

In 2006 startte ik het proces voor een nieuw toestel, omdat het apparaat toch wat kosten begon te krijgen. Ik moest terug naar de specialist om nieuwe testen af te leggen (al vroeg ik mij af waarom ze niet gewoon de vorige gebruikten). Ik haatte die testen, omdat ik mij te veel moest concentreren op wat ik hoor. Ook viel toen het verdict dat ik langs de andere kant ook één moest dragen. Dat zag ik helemaal niet zitten omdat ik mij perfect voelde met die ene kant. Na wat tegenstribbeling van de specialist kreeg ik mijn zin en gingen we voor een digitaal apparaat langs de gewenste kant. Het apparaat werd met de computer aangepast aan mijn gehoor en ik kon weer verder met mijn leven. 

Tot een goed jaar geleden. Het apparaat vertoonde weer ouderdomsverschijnselen en ik maakte een eerste afspraak bij Amplifon, daar mijn vorige adviseur er de brui aan had gegeven. Ik werd zo hartelijk ontvangen dat ik er met plezier elke keer terug ging. Eind mei heb ik dan beslist om terug een nieuw apparaat aan te schaffen, omdat het weer grote kosten maakte. Terug moest ik eerst naar de specialist voor testen (anders kan ik geen geld terugkrijgen van het ziekenfonds). Weer die verschrikkelijke bieptonen aanhoren. En weer mezelf verdedigen dat ik maar langs 1 kant een apparaat wilde. Nadien moest ik met dat attest naar mijn adviseur bij Amplifon, maar helaas moest zij opnieuw testen afleggen. Hopsa, daar gingen we weer. Al waren die testen toch iets leuker. In 1 van de testen moest ik woordjes nazeggen. Zo kon ze horen welke klanken ik hoorde en welke niet. Vanuit die testen kon ze dan een programma maken die gepast was voor mijn gehoor. 

ⒸEvelyneVergote

Deze keer kozen we voor een fijner apparaatje waar de luidspreker in m'n oor zit in plaats van achter het oor. Gisteren mocht ik er om om te testen en ik moet zeggen, het is echt wel wennen. Ze heeft het nog wat aangepast in de computer, maar nu komt de grote test voor mij. Pas volgende week vrijdag mag ik terug en moet ik vertellen wat er wel en niet gaat. Het is dus ook de bedoeling dat ik allerlei soorten geluiden uittest en aanvoel. Momenteel heb ik al een kort lijstje klaar wat er mis is en wat goed, maar ik ben er zeker van dat ik nog wel enkele dingen aan het lijstje zal kunnen toevoegen als ik op de afspraak ben.


4 opmerkingen

 1. Spannend seg. Ik hoop dat het nieuw apparaatje gaat meevallen en dat het nie te lang duurt eer ge eraan gewend zijt.
  + Misschien een gekke vraag, maar wat ik mij altijd al afvroeg... is het nie vervelend om een bril én een hoorapparaat te dragen? Als ik een diadeem draag samen met mijn bril vind ik da na een tijdje altijd al ambetant omdat er dan twee dingen achter mijn oor zitten. Of is da zo echt iets waar ge aan went? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op dit moment voelt m'n nieuw apparaatje als een versterker in m'n oor, dat is wennen, maar 'k denk dat daar nog aan gesleuteld moet worden (hoop 'k)
   Nee, geen gekke vraag, maar een doodnormale vraag. 'k Draag al langer een hoorapparaat dan een bril & dat was in 't begin idd wennen. Vroeger kon 'k geen diadeem verdragen, maar met een bril heb 'k geen last. Als 'k een nieuwe bril ga passen, dan vraag 'k wel altijd om hem zelf op te zetten omdat ze er keer op keer haperen aan m'n apparaat, terwijl ik 't perfect aanvoel. 't Duwt zelfs niet. M'n nieuw apparaatje is zelfs nog fijner dat 'k 't amper voel, maar is ook niet handig, want als 'k m'n hoofd beweeg durft 't al eens van achter m'n oor te vallen.

   Verwijderen
 2. Amai, straf dat ze da allemaal zo kunnen maken. Want het zou maar triest zijn mocht ge vaak last hebben van zo'n apparaat! Dat uw nieuw apparaatje soms van achter uw oor valt kan misschien ook nog aangepast worden... (?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen idee of 't kan aangepast worden dat 't bv vaster achter m'n oor zit, maar dat is wel nodig bij mij. We horen 't vrijdag wel ;)

   Verwijderen