Life #6 | ❄ Checklist voor introversie ❄

Kim van Kimsbloglife.be vulde een tijdje geleden checklist voor introversie in op haar blog. Die besloot ik vandaag zelf ook eens in te vullen.

ⓒpixabay.com By Kaz


1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.
Grote groepen hebben mij nog nooit echt gelegen. Ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik gepest werd en mij hierdoor niet goed voel in een grote groep. Kleine groepjes en/of één-op-één gesprekken bevallen mij beter daar ze tot mij gericht zijn. 


2. Ik verkies me schriftelijk uit te drukken boven mondeling.
Ik heb een soort van fotografisch geheugen. Ik hoor je denken, een wat? De naam zegt het eigenlijk al zelf, wat ik zie met mijn ogen, neem ik op in mijn geheugen. Ik ben hier natuurlijk niet de enige met dit fenomeen, maar voor mij speelt het wel in mijn voordeel. Ik ben namelijk slechthorend, waardoor ik maar weinig gehoor opneem.
 

3. Ik hou ervan om alleen te zijn.
Ik heb graag mensen om me heen, zodat ik mij niet te eenzaam ga voelen. Want zo voel ik mij wel als ik een dag alleen ben. Ik woon nog thuis en ben het gewoon dat mijn ouders altijd thuis zijn. Toch kan ik wel eens genieten van een halve dag alleen zijn, al mag dat niet te lang duren ;)
 

4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.
Ik hou er niet van om steeds in het middelpunt te staan en schuil soms het liefst achter iemand zijn rug of in een hoekje. Dat betert wel met de jaren en is ook te zien met wie ik omga. Ik geef om rijkdom, want mijn grootste rijkdom zijn mijn vrienden.
 

5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.  
Ik betrap er mezelf op dat ik amper een gesprek op gang kan brengen of houden. Niet dat ik niet wil babbelen met die persoon, maar ik weet soms gewoon niet meer wat gezegd. Later begin ik dan na te denken over wat ik wel nog kon praten. Zo lastig! Anderzijds heb ik verschillende vrienden. Met de één is het alleen maar gelach en gezever. De ander kan ik leuk babbelen over wat er gebeurt in ons leven. Maar echte diepgaande gesprekken voer ik met mijn 2 àllerbeste vriendinnen :)


6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.
Dat zeggen alleen m'n 2 àllerbeste vriendinnen, omdat ik alleen met hen diepgaande gesprekken heb. De rest hecht weinig aandacht over wat er in mijn leven gebeurt. Ik luister wel naar hen en zij naar mij, maar dat is anders als bij mijn 2 àllerbeste vriendinnen.
 

7. Ik neem niet graag grote risico’s.
Ik neem niet graag risico's, alhoewel ik soms wel eens aan iets nieuws toe ben. Ik wil wel nog veel in mijn leven bereiken en daar hangen uiteraard ook -berekend of niet- risico's aan vast, maar soms heb ik zoiets van 'ik zie wel wat er komt'.
 

8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.
Als ik met mijn fotografie bezig ben, vooral met de nabewerking, dan wil ik absoluut niet gestoord worden. Thuis heb ik niet zo'n plekje om mij ongestoord te plaatsen, want iedereen loopt hier zomaar rond. Ik heb helaas concentratie nodig en dat word niet altijd begrepen als ik dat zeg. Op het werk vind ik dat dan minder erg, omdat ik daar moet gestoord worden. In een rusthuis werk je als team en moet je duidelijk met elkaar communiceren. Ik werk dan wel alleen, ik moet nog steeds met iedereen rekening houden. Daar hou ik er dan wel van dat men mij iets komt vragen al kan het soms ook al eens te veel worden ;)


9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.
Zoals in een vorig punt al gezegd, hou ik niet zo van grote groepen. Ik heb het 'geluk' niet veel vrienden te hebben, dus hoef ik al niet te sorteren wie ik wel of niet vraag. Toch wou ik het ooit anders en droomde ik van een groots verjaardagsfeest als ik 18 werd, maar dat is er nooit van gekomen. Wie had er toen immers naar mijn feest gekomen, want in die tijd kende ik bijna nog niemand of het waren mijn klasgenoten die niet naar mij omkeken.
 

10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.
Ik heb geen idee hoe mensen mij beschrijven. Ik weet van mijn collega's dat zij mijn werk enorm appreciëren en dat geeft mij een ontzettend goed gevoel.
Persoonlijk vind ik mezelf een lief en aangenaam persoon, tot op het punt je op mijn hart staat. Dan kan ik al eens kwaad tot razend uit de hoek komen. Zo heb ik er al een paar de deur gewezen. Was het verkeerd? Ik weet het niet. Maar ik wil geen mensen in mijn leven die mijn hart breken, want dat deel kan ik moeilijk een plaats geven. 
 

11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.
Ik ben iemand die advies nodig heeft in zowat alles wat ik doe. Zelfs op mijn werk. Ik heb het nodig dat iemand zegt: 'Evelyne, je bent goed bezig' of 'Dat heb je goed gedaan'. M'n collega's beseffen dat ze dat te weinig doen met iedereen, maar soms wil je dat ook eens uit een onverwachte hoek horen. Zoals van je vrienden of familie.
 

12. Ik hou niet van conflicten.
Ik vermijd het liefst conflicten en dat doe ik automatisch door alles op te kroppen. Ik kan mij soms moeilijk uitdrukken en soms word het mij dan te veel waardoor ik al eens hard kan uithalen tegen de persoon die er niets mee te maken heeft. Ik besef dit maar al te goed, maar de mensen rondom mij begrijpen dit meestal niet. Ik probeer er aan te werken door direct alles uit te praten, maar laatst beviel me dat ook niet. Ik heb dan steeds het gevoel dat ik het niet zal halen en de ander dan toch gewoon wint terwijl je maar goed weet dat jij in de juiste schoenen staat.
 

13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.
Dat klopt. Er mogen dan gerust mensen rond mij staan, maar laat mij even alleen mijn ding doen en meestal komt daar wel een mooi beeld van. Als je constant rond mij staat te draaien en opmerkingen geeft à la 'lukt het niet?' of 'dat kan toch beter' dan geef ik het liever op.  
 

14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.
Dat zou ik soms beter doen. Mensen waar ik me goed bij voel en waar ik vermengd ben in het gesprek durf ik al eens iets te zeggen dat ik beter niet had gezegd omdat het een gevoelig onderwerp is. Ik heb er onmiddellijk spijt van, maar ondertussen heb ik het wel gezegd. Dat blijft dan in mijn hoofd nazinderen en vloek ik mezelf een hele reeks af.
 

15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.
Uitgeput is een groot woord. Als ik een leuke tijd met vriendinnen of vrienden heb gehad, kan ik daar achteraf nog een tijdje van nagenieten. Ik voel mij pas uitgeput als ik een lastig of moeilijk gesprek heb gehad met iemand. Ik kan dan ook niet veel verdragen en heb dan nood aan een gesprek met mijn 2 àllerbeste vriendinnen.
 

16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of voicemail inspreken.
Vroeger nam ik niet graag de telefoon op omdat ik slechthorend ben. Maar nu, met de nieuwe technologie is het geluid van de andere kant al veel beter, waardoor ik geen schrik meer heb om de telefoon op te nemen. Zelf bellen vind ik soms wel lastiger, laat staan een voicemail inspreken.
 

17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.
Soms wel, soms niet. Ik hou wel eens van me-time, maar een gans weekend niets doen is soms ook wel lastig. Dat begint zeker te vervelen als dat zo eens 3 weekends na elkaar is dat je niets te doen hebt. Gelukkig weet ik wel wat gedaan met onze vereniging, alhoewel er ook rustige periodes zijn waar je amper iets kan doen.  
 

18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.
Sinds kort werk ik met een To do-lijstje dat ik tijdens de week opmaak om dan ev. in het weekend te doen. Het lukt niet altijd om alles af te werken, maar ik merk dat ik de laatste tijd al eens iets over het hoofd begin te zien als ik het niet opgeschreven heb. Vooral als het allemaal in 1 keer op je afkomt.
 

19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.
Moeilijk. Ik ben snel afgeleid en moet mezelf zeggen dat ik mij op dat moment alleen maar met dat moet bezighouden tot het af is. Nadien voel ik mij dubbel opgelucht als het afgewerkt is.
 

20. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.
Zoals in een vorig puntje beschreven moet 'k zien wat er gebeurt of hoe iets moet. Daarom geef ik de voorkeur aan workshops, waar ik zelf iets kan doen en men me helpt om het correct te doen.

Ik denk dat je wel kan stellen dat ik een introvert persoon ben. Hoewel ik in bepaalde punten toch een extravert persoon ben. Noem het gerust een mengeling, maar voor het grootste deel ben ik een persoon die vooral in zichzelf leeft en die zich pas goed gaat voelen in de omgeving van mensen die mij appreciëren.

10 opmerkingen

 1. Nummer 5 vind ik ZOOO herkenbaar. Ik kan een gesprek ook nie op gang brengen of op gang houden en daar voel ik mij heel vaak héél slecht over. Dan heb ik altijd de indruk dat mensen mij maar saai vinden omdat ik zo weinig zeg, terwijl ik gewoon nie weet wàt ik moet vertellen. Super vervelend.

  Deze checklist staat ook al een tijdje op mijn to-do lijstje voor de blog :) Ge gaat hem dus bij mij ook nog eens zien terugkomen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is idd vervelend. Ik kijk er naar uit om jouw antwoorden te lezen ;)

   Verwijderen
 2. Ik was vroeger introvert nu ben ik extravert, ik heb dus bijna geen puntjes gemeen. Alleen 7 vind ik soms wel eng en 14 doe ik ook 8 van de 10 keer...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat 'k altijd introvert zal blijven. Geen idee of 't ooit beter word, maar nu heb 'k 't toch ook niet slecht ondanks m'n angsten voor grote groepen & dergelijke ;)

   Verwijderen
 3. Ik ben ook introvert en soms is dat behoorlijk lastig ja. Ik kan me daarom wel in je punten vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, soms is dat idd wel lastig, maar op één of andere manier maken we ons zo ook wel uniek, niet? ;)

   Verwijderen
 4. Wat een mooi verwoorde checklist Evelyne. k lees ook veel herkenbare dingen die je schrijft.ook veel die ik herken van mij vriendin . Ik ga hem ook eens proberen in te vullen voor mezelf. Ik hou er wel van als mensen persoonlijke dingen over zich zelf durven te schrijven. Mooi persoonlijke blog Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, wat mooi om te lezen! En wat een herkenning zeg. Heel fijn dit. Ik ga deze lijst eens opslaan en als je het goed vindt ook eens op mijn blog delen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hoor dat is goed ;) Niet vergeten om ook Kim even te vermelden ;)

   Verwijderen