ღFotografie mijn levenღ #10 | Hoe, waarom, wat

Normaal komt in deze rubriek een reeks zelfgenomen foto's die 'k bespreek met een stukje tekst. Maar vandaag wou 'k 't even anders doen. Ik wil je meer vertellen over fotografie, maar meer over het hoe, waarom & wat. Geen nood, ik ga jullie niet vervelen met de geschiedenis & een hele hoop theorie over mijn passie. Maar fotografie is zoveel meer dan gewoon door een zoeker te kijken & op de ontspanknop te drukken.

ⓒpixjumbo.com By Viktor Hanacek


Wat zeker noodzakelijk is, dat je de foto’s op voorhand ziet! Leren kijken en beslissen wat je op de foto wil is heel belangrijk!
Denk ook na over de foto en wat je er mee wil vertellen. Vaak worden op vakantie heel veel foto’s genomen, maar wordt er zelden over nagedacht: Dat is nochtans wat je moet doen! Toen elke fotoafdruk nog geld kostte werd er meer nagedacht, en kreeg je veel betere foto’s. Met digitale toestellen nemen mensen heel veel foto’s, zonder na te denken. Thuisgekomen blijkt er geen enkele goede bij te zitten.
Dus eerst en vooral... denk na voor je de foto neemt

1.Wat wil je op de foto?
2.Waarom wil je die foto nemen?
3.Hoe ga je die foto nemen?

Je moet ook beseffen dat je foto maar een deel van de werkelijkheid is.
Jij ziet het volledige beeld van die mooie zonsopgang of die foto van die prachtige vallei op reis. Maar je moet dat beeld mooi proberen te vatten op een kleinere foto!
Daarom moet je je beeld 'kaderen'. De regel van derden is daarbij belangrijk:
Als je een foto neemt kan je op je scherm instellen dat er twee horizontale en twee verticale lijnen komen op te staan. Het is interessant om je onderwerp niet in het midden van de foto te zetten, maar op de kruispunten van die lijnen! Zo krijg je een interessanter beeld. (Deze regel komt uit de schilderkunst.)
Er is ook een verschil tussen foto’s nemen van landschappen en van mensen, de portretfoto’s, daar moet je allemaal rekening mee houden!

Wanneer je in het echt een landschap ziet, zie je diepte. Bij een foto heb je dat niet en dus moet je diepte creëren! Verdeel je foto in een voorvlak, middenvak en achtervlak.
Zorg dat je in het voorvlak een afbeelding hebt, zoals een twijgje, een tak, een detail... waaruit je kan afleiden hoe de verhoudingen op de foto zijn. En hou ook hier rekening met ‘de regel van derden.
Het is ook belangrijk dat je een stabiele hand hebt! Gebruik bij voorkeur een statief. Je hebt ook van die kleine meeneemstatiefjes voor op reis! Zeker gebruiken voor een landschapsfoto. Heb je geen statief, zorg dan dat je hand ergens op steunt, op een muur of tafel.

Bron: frbeeldstudio

2 opmerkingen

  1. Heel interessant, dit. Nadenken over mijn foto's doe ik altijd (Kristof wordt er denk ik onnozel van :p), en rekening houden met de regel van derden probeer ik ook te doen. Alleen van da laatste had ik nog nooit gehoord... ivm die landschappen. Boeiend wel! Goeie tips!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat zijn zo van die basistips, 'k dacht zo, dat kan wel eens iets interessant zijn ;)

      Verwijderen