Evelyne schrijft fictie#1| Elsie

ⒸUnsplash.com By Aaron Burden

Zaterdag 06.30, de wekker liep af. Elsie ontwaakte uit haar slaap, duwde de knop van haar wekker uit & sprong uit bed richting badkamer. Ze moest nog stil zijn want haar ouders en jongere broertje sliepen nog. Na een verfrissende douche ging ze naar de keuken om te ontbijten. Ze keek op de klok aan de muur die 07.05 aangaf. Ze moest zich haasten om op tijd op haar werk te zijn. Op zaterdag en vakantiedagen ging ze werken in de parfumerie in de stad om bij te verdienen. Als ze haar studies wou betalen, moest dit wel. Maar ze vond het niet erg, zo zat ze niet nutteloos thuis zich te vervelen. Haar buurmeisje Tine stond Elsie al op te wachten. Ze fietsten altijd samen naar de stad, daar Tine in de koffieshop recht tegenover de parfumerie werkte. Ook zij had een baantje om haar studies te betalen. 

Ze hoefden gelukkig niet ver te rijden, want de stad lag amper op 5 minuten fietsen. Onderweg wisten ze altijd wat te vertellen aan elkaar ondanks dat ze elkaar elke dag zagen. Vandaag was 't gespreksonderwerp Robbe, het vriendje van Elsie. Ze waren exact 6 maanden samen en die avond zouden ze dat vieren met een filmpje in de cinema, de plaats waar ze elkaar hadden leren kennen. In geuren en kleuren vertelde Elsie aan haar buurmeisje hoe dat gebeurde, ookal had Tine het al 100 keer gehoord. Elsie was die avond met een paar meisjes naar de cinema getrokken voor een girlsnight. Naast haar kwam Robbe zitten, die met z'n zus meegegaan was om die film te zien. Ze raakten aan de praat en na de film ging hij samen met de meisjes nog iets drinken. Terwijl haar vriendinnen lustig roddelden, had Elsie alleen oog voor Robbe. Later die avond gaven ze elkaar hun eerste kus, waarop ze een koppel werden. Zes maanden later zijn ze nog even verliefd als toen en Elsie kon niet wachten tot vanavond. 

Ondertussen waren ze beiden aangekomen in de stad. Hun fiets stalden ze in de garagebox achter de parfumerie, die de gerante huurde. Vandaag moest Elsie de winkel openen, daar de gerante op scholing moest. Voor de deur zag ze al iemand ongeduldig wachten, maar de winkel was pas over een halfuur open. Ze besloot om aan het raam te gaan kijken en de persoon er op te wijzen dat ze nog niet open waren. Hoe dichter ze kwam, hoe bekender de vormen van het lichaam werden. Het was Robbe! Ze liet hem binnen, ondanks de regels van haar bazin. 'Geen liefjes op 't werk!' had ze streng gezegd op Elsie's eerste werkdag. 'Ik kon niet wachten tot vanavond om je te zien' zei hij flirterig. 'Ik heb iets voor je' zei hij nog snel. Hij ritste z'n jas halfopen en haalde een enveloppe uit z'n binnenzak. Elsie keek Robbe verrast toe. 'We hadden toch afgesproken om elkaar geen cadeautjes te geven vandaag?' Robbe keek haar verliefd aan. 'Ik kon het niet laten. Alle hup, doe open' Elsie opende de enveloppe en haalde er de bon uit. Ze las luidop. 'Goed voor een weekendje Rotterdam voor 2 personen' Ze sprong rond de nek van haar liefje. 'Dank je, schat. Wanneer gaan we?' 'Volgend weekend. Alles is al geregeld met je bazin' lachtte hij. Elsie kon 't niet geloven en sprong hem nogmaals rond z'n nek. 

Ondertussen was 't tijd geworden om de winkel te openen en ging Robbe er vandoor met een snelle kus. 'Wat een lieverd' mijmerde ze nog na. Nu moest ze wel snel zijn, want binnen exact 5 minuten moest de winkel open. Haar collega winkelbediende Sandra stormde opeens langs achter binnen. 'Sorry sorry sorry' riep ze helemaal buiten adem. 'Mijn ketting was van mijn fiets gevallen'. Elsie keek naar de handen van Sandra, die geen smeer van de ketting bevatte. 'Een lieve voorbijganger heeft mij geholpen' sneerde Sandra snel toen ze Elsie zag kijken. 'Dat zal wel' dacht Elsie. Sandra kon het best leugens verkopen vooral aan mensen waar ze jaloers op was. Sandra kwam altijd op 't laatste nippertje aan, vooral als de bazin er niet was. Ze was 't lievelingetje en kreeg alle mooiste werkjes aangeboden. De plaats van Sandra was steeds aan de kassa terwijl Elsie de winkel aanvulde. Gelukkig vond Elsie het leuk om de flesjes te schikken en de klanten te adviseren. En daar was de eerste al. Elsie liet de klant wat rondneuzen terwijl zij de flesjes rangschikte. Al snel kwamen er nog meer klanten binnen en voor ze 't wist was 't middagpauze.

 Sandra deed teken naar Elsie dat ze de kassa moest overnemen zodat zij in de koffieshop recht tegenover zou kunnen lunchen. De winkel moest open blijven over de middag, ookal kwam er geen volk op dat uur. Het was niet de bedoeling dat je buitenshuis ging lunchen, maar Sandra mocht natuurlijk alles als de bazin er niet was. 'Pauze!' riep Tine aan het deurgat van de parfumerie. In haar handen had ze 2 latte's en 2 warme worstenbroodjes uit de koffieshop. Samen liepen ze naar de achterste hoek in de winkel om wat verdoken samen te kunnen lunchen. Na een halfuurtje stapte Tine terug op, richting de koffieshop. Terwijl Elsie de flesjes parfum nog aan 't sorteren was, stond Tine opeens hijgend naast haar. 'Huh, iets vergeten?' keek Elsie verbaasd. Tine schudde haar hoofd en wees richting koffieshop. 'Sandra zit daar' hijgde ze. 'Euh, ja dat doet ze toch altijd?' zei Elsie. 'met..' Tine keek Elsie aan, maar durfde het niet uit te spreken. 'Een worstenbroodje en een koffie?' grapte Elsie. 'Nee, met Robbe' gooide Tine er uit. Elsie lachte, maar stopte zodra ze merkte dat ze 't meende. 'Wat doen die daar?' Elsie ging aan 't raam staan om beter te kunnen kijken naar de overkant, maar kon helaas het volk binnenin niet zien. Plots zag ze Robbe en Sandra uit de koffieshop komen.. Arm in arm.. Snel drukten ze nog een kus op de mond en gingen elk hun weg. Elsie stond met open mond toe te kijken vanachter het raam. Vrolijk wandelde Sandra de parfumerie terug binnen. 'Ziezo, ik heb even de lieve voorbijganger bedankt' riep ze zo luid ze kon. Sandra wist maar al te goed dat Robbe Elsie's liefje was. Tine grabde Elsie bij haar arm naar buiten. Op 't einde van de straat hield ze halt en gaf haar vriendin een stevige knuffel. Die was nog steeds verbouwereerd van wat ze net zag en kon geen woord uitbrengen. Plots kwamen de tranen uit Elsie's ogen, ze kon niet meer. 'Wat een hufter, klootzak, een..' riep Elsie huilend. 'Robbe is 1 ding, maar wat doe je met Sandra?' vroeg Tine. 'Ik geef die een mep' riep Elsie en ze draaide zich om richting de parfumerie. 'Niet doen!' riep Tine. Op dat moment wandelde Robbe haar richting uit. 'Dag schat' riep hij al zwaaiend. Elsie bleef staan, in 't midden van de stoep. Tine stond achter haar. 'Rustig' fluisterde Tine haar vriendin in haar oor. Robbe naderde het tweetal, terwijl Elsie vuisten begon te maken. 'Ga weg, jij..' Robbe keek verdwaasd. 'Maar schat toch, wat heb jij nu?' Robbe wou Elsie vastnemen, maar Tine hield hem tegen. 'Je kunt beter gaan' zei Tine. 'Ja, ga maar naar je Sandra'tje' zei Elsie huilend. Robbe nam een stap achteruit, keek naar beneden en snoof even door z'n neus. 'Sorry, Elsie. Ik zag je echt graag, maar Sandra heeft misbruik gemaakt van mijn goedheid..' Hij draaide zich om en wandelde de straat uit.Auteursrecht behoort tot ⒸEvelyneVergote Gelieve dit te respecteren en niet zomaar over te nemen.

p;s; Nu ben 'k benieuwd naar jullie reacties op mijn 1ste zelfgeschreven stuk fictie. Shoot!

2 opmerkingen