52 blije maandagen #39 | 4 redenen om 1 stap tegelijk te zetten

ⓒpixjumbo.com By Viktor Hanacek
Deze week schreef Melle in haar wekelijkse blije maandag-mail over het overweldigende gevoel die soms bovenkomt. Zeker wanneer er heel veel op je afkomt. Zo is dat ook bij mij. En dan wil ik alles zo snel mogelijk gedaan krijgen en dan liefst in 1 vingerknip. Wat helaas onmogelijk is, dus zet je best 1 stap tegelijk.

Hier mijn 4 persoonlijke redenen om 1 stap tegelijk te zetten:

1. Focus op het positieve
Ik heb nogal vaak de neiging om steeds het negatieve te denken over iets. Of wanneer iets tegenslaat durf ik al eens helemaal zwart te denken. Daarom probeer ik dag per dag op een positieve manier te denken. Ik zeg wel, ik probeer. Het lukt niet altijd..

2. Meer zelfzekerheid
Wanneer ik iets wil bereiken gaan er al heel veel nachten aan tevoren alvorens ik de stap zet om het doel effectief aan te gaan. Dit mede dankzij mijn overdosis onzelfzekerheid. Ik durf soms niet genoeg en dat houd mij meestal tegen. Ik ben ook meestal bang voor de reacties van anderen ondanks dat het mijn keuze is. Dus.. ik moet aan mijn zelfzekerheid gaan werken en dat lukt dag per dag.

3. Structuur
Ik ben geen chaotisch persoon, maar heb structuur nodig in mijn leven. Wanneer het mij te veel word kan ik al eens flippen. Ik heb het nu niet over mijn bureau die vol paperassen ligt, maar wel over de chaos in mijn leven. Of eerder in mijn hoofd. Ik moet het van mij af kunnen zetten en dat doe ik meestal door gewoon aan iets anders te denken. Het lukt niet altijd, maar ik doe mijn best.

4. Geniet van het moment
Er zijn zo van die momenten waar ik echt niet kan genieten, ookal doe ik iets waarvan ik helemaal kan van ontspannen. Dat heeft ook te maken met het feit dat mijn hoofd vol chaos zit. Dan kan ik echt niet genieten. Wat ik nu wel probeer is te genieten van kleine momenten. Van die momenten waarin je onverwacht een koffieklets hebt met een vriendin of een telefoontje met een tante.

Ieder beslist voor zichzelf wat het beste bij zich past. Wat ik hier schrijf is mijn persoonlijke kijk op mijn persoonlijke leven.

6 opmerkingen

 1. Wat goed om hier bewust bij stil te staan! Ik heb ook nog weleens de neiging om meerdere stappen tegelijk te kunnen zetten, terwijl het soms zoveel fijner is om gewoon met één stap te beginnen. Zo maak je het meteen een stuk makkelijker en behapbaarder voor jezelf :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ja, soms wil je gewoon veel te veel in 1 keer en dat doet ons soms de das om.Om dat te vermijden is het beter 1 stap tegelijk te zetten.

   Verwijderen
 2. Wat mooi beschreven en zeker waar! Bewust hier bij stil staan is al de eerste stap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oeh, dat genieten van het moment en het hebben van structuur is echt onwijs fijn en heeeeel herkenbaar. Goede tip!

  BeantwoordenVerwijderen