52 blije maandagen #47 | Je bent sterker dan je denkt

ⓒpixjumbo.com By Viktor Hanacek 
Afgelopen maandag kregen we slecht nieuws. We zijn momenteel volop in rouwperiode. Dan denk je wel eens.. hoe het zou zijn mocht het leven anders zijn gelopen. Mocht onze vriendin niet ziek zijn geworden. Geen mens die het weet en het gebeurt allemaal maar weer. Met iedereen.

De vraag is nu. Hoe sterk ben je om zo'n periode door te gaan. Een mens is sterker dan je denkt. Een hart kan meer dragen dan je denkt. Toch viel ik deze week van de ene emotie in de andere. Eerst drong het precies niet tot mij door, maar zei ik automatisch 'nu is onze vriendin eindelijk verlost van alle pijn'. Pas 's avonds in bed besefte ik dat ik haar nooit meer zou terugzien. Toen ik de volgende dag een foto van haar zag drong het echt tot mij door en kreeg ik een grote krop in mijn keel. Ik had moeite om mijn tranen te bedwingen. Zo kwam er elke dag iets nieuw waarin ik hetzelfde gevoel kreeg. De doodsbrief lezen, de vraag krijgen om op de begrafenis bij de familie aan te sluiten, de begrafenis die stilletjesaan begint te naderen, ..

We moeten ons sterk houden, want onze vriendin zou niet gewild hebben dat we het hoofd lieten hangen. Ze begrijpt wellicht dat we nu volop in rouwperiode zitten en er een groot verdriet heerst rond haar overlijden. Maar ze zou zeker willen dat we verder leven en genieten van ons leven zolang het nog kan. Lieve vriendin, ik beloof je dat we goed voor je man en zonen zullen zorgen. We zullen hen steunen zoals vrienden dat doen. Dat beloof ik je met een hand op mijn hart. Een hart waar jij een plaatsje in hebt gekregen. 


10 opmerkingen

 1. Mooi artikel weer. Ik wens je heel veel sterkte met het verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi en respectvol geschreven Evelyne. Ik wens je heel veel sterkte bij het omgaan van dit verlies. Vergeet niet om af en toe aan jezelf te denken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi geschreven Evelyne! Heel veel sterkte met het verlies. En je hoeft niet altijd sterk te zijn. Je mag je emoties gerust eens toe- en loslaten. Zorg goed voor jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gecondoleerd lieve Evelyne! En wat mooi dat je zoveel kracht haalt om door te gaan, dat zij jou daarbij helpt <3

  BeantwoordenVerwijderen