Leugentje om bestwil | 4x mijn niet helemaal eerlijk momenten

ⒸEvelyneVergote

Onlangs las ik bij Romy haar niet helemaal eerlijk-momenten en bracht het mij op het idee er ook een lijstje van te maken. Want ook ik ben niet altijd helemaal eerlijk, ookal bedoel ik het wel goed.

1. 'ja' roepen terwijl je het eigenlijk niet goed begrepen hebt
Doordat ik slechthorend ben (ik hoor nog wel, maar minder goed als iemand met een normaal gehoor) moet ik mij soms heel erg concentreren om te verstaan wat er gezegd word. Wanneer iemand aan het eind van de gang of kamer roept naar mij is er veel kans dat ik het niet gehoord heb. Maar wanneer de persoon recht tegenover mij zit kan ik ook al eens moeite hebben om te verstaan wat die gezegd heeft. Dan probeer ik aandachtig te luisteren, toch vliegen er woorden de lucht in. Dan durf ik al eens gewoon te knikken in plaats van te vragen om het te herhalen. Gewoon omdat ik de persoon in kwestie niet goed ken of het gespreksonderwerp mij eigenlijk niets zegt.

2. 'er zit suiker in je koffie' wanneer dat eigenlijk niet zo is
Wanneer je met ouderen werkt is een leugentje om bestwil wel eens nodig. Zo durven bewoners je wel eens testen of je nog weet dat ze diabeet zijn en dat ze geen koffie zonder suiker lusten. Dan kom je er beter van af met een leugentje om bestwil en zeg je dat er echt wel suiker in de koffie is ookal is dat niet (wegens hun diabetes die ze verdoezelen).

3. 'Mooi' wanneer men hun nieuwe kleren komen showen
Ik ben totaal geen fashionista en weet al zeker niet hoe ik bepaalde zaken volgens de regels van de mode-wet moet combineren. Tot nu toe heb ik de modepolitie nog niet aan de deur gehad. Maar wanneer iemand mij zegt dat hij/zij iets nieuw heeft gekocht en mijn mening vraagt zeg ik meestal 'mooi' ondanks dat ik het niet mooi vind. We hebben allemaal een andere smaak qua kleding en ik wil de ander absoluut niet kwetsen door te zeggen dat ik het niet mooi vind. Ik krijg nl ook niet graag kritiek op mijn kleding.


4. Knikken wanneer het over cijfers gaat
Ik heb totaal geen rekenknobbel en cijfers dansen meestal voor mijn ogen wanneer ik die op papier zie staan. Wanneer ik dan collega's hoor over hun loonfiche en vanalles staan uit te rekenen hoor ik het meestal in Keulen donderen. Wanneer ze mij dan vragen 'vind jij dat ook?' dan knik ik meestal gewoon van ja en ga snel even iets anders doen om het gesprek te ontlopen.


Heb jij soms een niet helemaal eerlijk moment?

14 opmerkingen

 1. Wat leuk dat je naar mijn artikel linkt :) Ik kan me goed voorstellen dat je in deze vier gevallen niet helemaal eerlijk bent. Zelf zou ik ook niet zo snel tegen iemand zeggen dat ik zijn of haar kleding niet mooi vindt. Dan maar een leugentje om bestwil! En ik kan me voorstellen dat je bij de oudere mensen soms voor hun eigen bestwil niet helemaal eerlijk bent. Met het oog op hun eigen gezondheid is een leugentje van de suiker in de koffie eigenlijk wel logisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. Ik vermeld graag van waar ik mijn inspiratie haal ;)

   Verwijderen
 2. Haha, dat van die kleren is bij mij altijd een heikel puntje. Als iemand echt naar mijn mening vraagt, dan durf ik al weleens eerlijk zijn, want hé, anders moet je er maar niet naar vragen. Ik ga wel nooit uit het niets roepen dat ik iets lelijk vind of zo, haha. Maar ik vind gewoon ook dat complimentjes spontaan moeten komen. Als ik iets nieuws aanheb en iemand vindt het mooi, ja geweldig, maar ik ga daar dus niet naar vragen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook niet ;) Maakt mij niet uit of ze in hun nieuwste jurk of twintig jaar oude trui naast me komen zitten ;)

   Verwijderen
 3. Haha, ik herken het. In de verzorging en omgang met oudere mensen (al dan niet met dementie) kan een leugentje voor bestwil wel eens handig zijn. Gebeurt zo vaak maar eigenlijk doe je het om hen te beschermen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, dit is echt zo herkenbaar! Ik roep ook vaak ja terwel ik het niet begrepen heb maar dan heb ik ook al 2x gevraagd wat zei je. Dus dan denk ik laat het maar ik zal wel ja zeggen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij ook wel herkenbaar. Zeker dat ja-knikken wanneer ik iets niet goed heb verstaan. Als ik dan ‘wablieft?’ moet blijven zeggen is het ook maar genant en vervelend. Haha. Dan maar gewoon knikken en hopen dat die reactie past in het gesprek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad. Maar als het al voor jullie al moeilijk is, wat is het dan voor mij, haha.

   Verwijderen
 6. Tof artikel dit! Als ik bijvoorbeeld ga shoppen met iemand en er wordt mij dan gevraagd wat ik van iets vind, dan zeg ik het wel gewoon eerlijk als ik het niet mooi vind, maar als iemand het al heeft gekocht ga ik gewoon zeggen dat het mooi staat. Die persoon vindt het duidelijk wel mooi, anders koop je dat niet en ik ben niet de persoon die dan gaat zeggen dat ik het lelijk vind. Daar voel ik mij niet beter door en die ander ook niet :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bij mij is het ook zo. Wanneer ik ga shoppen ga ik het wel eerlijk zeggen, maar wanneer de persoon het al aanheeft ga ik die persoon niet gaan kwetsen door te vermelden dat ik het uberlelijk vind ;)

   Verwijderen
 7. Wat een leuk artikel!! En ja het is herkenbaar :')

  BeantwoordenVerwijderen