U vraagt? | Wat je beter niet doet wanneer je om een fotoshoot vraagt


ⒸEvelyneVergote

Als hobbyfotograaf heb ik al enkele fotoshoots achter de rug. Niets speciaal, gewoon een simpele fotoshoot ergens buiten voor het communiefeest (of lentefeest). Doch kan ik er verhalen over vertellen dat je denkt: 'oh was dat echt?'. Ja, echt. Ik zet even op een rijtje vanuit mijn eigen ervaring wat je beter niet doet als je om een fotoshoot vraagt bij een hobbyfotograaf (en hoogstwaarschijnlijk moet je dit ook niet bij een prof)

1. Ik zou graag een paar foto's daar en daar en daar .. willen
Wat ik probeer te vermijden bij zo'n fotoshoot is dat je van locatie naar locatie moet sjouwen. Zo moest ik een paar jaar geleden naar een park in een dorp, dan naar de markt (die volgeparkeerd stond met auto's) en als laatste naar de zee (die zo'n 20km verwijdert is van waar we op dat moment waren). En onlangs moest ik voor een soortgelijke shoot eerst naar de paardenstallen om het meisje bij een paard te fotograferen, daarna naar een kasteel wat verderop en dan naar de zee. Het ligt natuurlijk aan jezelf of je dit doet of niet, maar in mijn geval was ik uiteraard iets te enthousiast met het feit dat ik een shoot mocht doen. Dus, wie ooit van plan is om een fotoshoot aan te vragen bij een fotograaf, bedenk goed waar je het wil doen en hou het op 1 locatie.


2. Hoeveel foto's heb je al en wanneer krijg ik ze?
Ik heb het al vaak meegemaakt dat men de foto's onmiddellijk in hun handen willen. Dat gaat immers niet en soms beseft men zelfs niet hoeveel tijd ik er achteraf nog in steek. Iedere fotograaf zal bevestigen dat uit de honderden foto's dat je neemt per shoot, je pas een dertig- à veertigtal overhoud (ongeveer). Dat doe je om de keuze van klant makkelijker te maken. Bij afgifte van de foto's bij mijn laatste shoot kreeg ik de vraag waarom ik niet alle foto's afgegeven had. Wanneer ik uitlegde dat dit niet de gang van zaken was en ik voor hen de keuze makkelijker heb gemaakt reageerde ze dat ze er voor betaald had om ze allemaal te krijgen. Jah, nog maar eens uitleggen dan.

3. Doe je een fotoshoot gratis?
Jawel, geloof me vrij, deze vraag krijg ik regelmatig. Voor vrienden durf ik een fotoshoot wel eens voor een vriendenprijsje te geven, maar voor vreemden doe ik dit niet. Wat verdien ik er anders aan? Ik geef er mijn vrije tijd voor op en voor niets gaat de zon op. Wanneer je een ander iets vraagt om te doen zal die het ook niet gratis doen toch? Dit getuigt ook van een beetje respect tegenover de fotograaf zelf vind ik.

Heb jij al eens een fotoshoot gedaan? (als fotograaf of als model?)

6 opmerkingen

 1. Het is heel leuk om soms eens een shoot te doen voor vrienden maar ze beseffen vaak niet hoeveel tijd je er in steekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ik heb echt trauma's overgehouden aan de fotoshoot voor mijn communie. Die foto's zijn echt verschrikkelijk (oké, ligt ook aan de outfit, maar hé ;-)). Voor mijn tweede communie hebben we dan maar zelf foto's genomen. Zal natuurlijk niet altijd het geval zijn, hé, maar is ook gewoon niet echt iets voor mij, om in een studio van die geforceerde foto's te nemen. Daar vind ik mezelf dan nooit zo goed op staan of zo, terwijl dat wel heel mooie foto's kunnen zijn, hé :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij dergelijke fotoshoot's trek ik liever naar buiten. Hier niet ver van waar ik woon is een mooi kasteel met een domein. Daar ga ik het liefst naartoe, maar niet iedereen ziet er het potentieel in.. Ik ben ook niet voor het geforceerde gedoe en wanneer ik merk dat mijn model wat angstig of stijf is voor de lens probeer ik het anders aan te pakken zodat het spontaner overkomt :)

   Verwijderen
 3. Ik heb pas geleden bij iemand een studio fotoshoot gehad. Zij had van tevoren heel duidelijk aangegeven wat ik voor die prijs zou krijgen, belachelijk als mensen dan om meer durven te vragen. Maar stiekem vond ik het toch wel jammer dat sommige foto's de uiteindelijke selectie niet gehaald hadden. 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik selecteer op wat scherp en goed in compositie is. Heb ik bijvoorbeeld meerdere foto's van 1 moment dan kies ik daar uiteraard de beste uit. Maar ik laat geen foto's weg die goed genoeg zijn om te tonen.

   Verwijderen