Achter de schermen | Hoe komt een blog hier tot stand?

ⒸEvelyneVergote

Ik vond het wel eens leuk om te vertellen hoe een blog bij mij tot stand komt. Want zo is dat bij iedereen anders en ik vind het wel eens fijn om op deze manier tips enzo uit te wisselen met elkaar.

1. Concept
Eerst en vooral heb ik heel wat artikels in concepten staan. Zeker nu ik dagelijks blog komt dit zeker van pas. Er zijn dagen dat ik zo maar wat uit mijn vingers tik, maar er zijn dagen dat ik helemaal niets op mijn scherm krijg. Dan zijn er gelukkig de concepten en werk ik er eentje (of meerdere) uit. Doch ik ook met heel erg non-inspirerende dagen zit en echt helemaal niks uit mijn vingers krijg. Gelukkig plan ik heel veel in en zit ik toch wel goed op schema wat betreft af en toe een blog-offday hebben.

2. Uitschrijven
Meestal heb ik de concepten gewoon de link naar een ander artikel staan die mij inspireerde of gewoon enkele kleine woordjes die tot het onderwerp leiden. Dus, die moet ik uitschrijven. Het hangt er vanaf wat het is. Aan lijstjes (als deze) heb ik toch wel wat denkwerk voor nodig. Soms schrijf ik de tips of wat het ook is in vet en dan begin ik daar aan te schrijven. Dat gaat meestal wel vanzelf. Wanneer ik geen zin heb in lijstjes en liever gewoon schrijf in alinea's dan doe ik daar heel wat minder lang aan. Dan schrijf ik vlot en hoef ik niet na te denken van 'wat komt nu?'
 
3. Titel bedenken
Ja, bij een artikel hoort een titel. En laat mij toch wel stellen dat ik het daarmee soms moeilijk heb. Een titel betekent een algemene naam geven aan je verhaal. Soms lijkt dat echt gemakkelijk, maar soms ook weer niet. Je kunt het natuurlijk wel in een bepaalde rubriek gooien, maar dan stel ik mij soms nog de vraag in welke rubriek hoort dit verhaal. Doch ik er hoe langer hoe meer in slaag een leuke titel te bedenken. Gewoon kort samengevat wat mijn verhaal verteld.

4. Foto's 
Ik hou van foto's. Olé, dat wist je nog niet, hé ;) Even serieus, ik vind het belangrijk dat er een foto bij je artikel geplaatst word. Dat hoeft niet persé over het onderwerp te gaan, tenzij je een revieuw van iets schrijft uiteraard. Ikzelf vind het eigenlijk het leukste deel van het hele bloggen, de foto kiezen :) Persoonlijk kijk ik ook graag naar de foto bij een artikel van andere bloggers. Ligt waarschijnlijk aan mijn fotografisch oog, haha.

5. Inplannen of publiceren
Wanneer het ganse artikel is geschreven met alles er op en er aan ga ik eerst nog eens op het voorbeeld alles in zijn geheel bekijken. Dan merk ik soms nog wel eens een foutje op of iets die niet klopt. Dat verander ik dan nog alvorens ik echt ga inplannen. Dat deed ik in het begin van mijn blog niet. Ik schreef wanneer ik zin had en publiceerde het onmiddellijk. Nu plan ik liever in. En ik maak ook gebruik van labels, is makkelijker voor mij en de lezer om iets terug te vinden.

Hoe begin jij aan een post?

4 opmerkingen

 1. Ik plan nieuwe berichten tegenwoordig eigenlijk meteen in via de kalender plugin. En dan begin ik dus met de titel. Dan zie ik wat ik gepland heb voor wanneer en kan ik gaan uitschrijven. Heel soms schrijf ik gewoon een nieuw bericht dat ik opsla als concept. Maar vaak begin ik dus wel met de titel :p al vind ik het ook niet altijd makkelijk om er een te bedenken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ja zo zie je maar hoe anders een post tot stand komt. Leuk om die dingen te delen, vind ik ;)

   Verwijderen
 2. Ik werk een beetje hetzelfde. Inplannen is voor mij heilig. Da’s zo makkelijk! Verder schrijf ik al mijn ideeën op in de notities van mijn gsm zodat ik niets vergeet, en probeer ik ook goed vooruit te werken voor als ik eens geen inspiratie heb. Qua foto’s probeer ik er wel altijd op te letten dat ze bij de inhoud van mijn artikel passen. Vind ik altijd plezanter, al moet ik zeggen dat het ook niet àltijd lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat inplannen heb ik echt geleerd, want niets zo safe als dat ;) Sinds kort plaats ik nu ook mijn ideeen in notities op mijn gsm ;)

   Verwijderen