Hulp aan de medemens | Ik ben bloeddonor

ⒸEvelyneVergote

Sinds een jaar of twee ben ik bloeddonor. Iets wat ik al lang wou doen, maar nooit lukte wegens het werk. Ik werkte toen nog halftijds en op de uren wanneer dit plaatsvond. Nu ik andere werktijden heb lukt dit wel en ga ik om de 3 maanden mijn bloed afgeven.

Alvorens je mag bloed geven moet je eerst langs een daar aanwezige dokter. Alvorens je daar beland heb je al enkele standaard vragen beantwoord. Bij de dokter word je bloeddruk gemeten en die bepaalt of je mag bloed geven of niet. De allereerste keer dat ik langsging mocht ik hierdoor geen bloed geven. Bij navraag bleek dat ik te weinig ijzer in mijn bloed had (door mijn maandelijkse regels die ik op dat moment had) en ik was eerlijk gezegd wel teleurgesteld. De volgende week probeerde ik opnieuw en toen mocht ik wel bloed geven.

Wanneer je dan van bij de dokter komt krijg je een bakje met buisjes en zakjes waar jouw bloed straks in gaat. Dan is het wachten tot er een stoel vrij komt. Wanneer je er voor het eerst komt word gekeken langs welke arm je het best bloed geeft (heeft niets te maken met welke arm je het best gebruikt in het dagelijkse leven ofzo). En dan begint het. Je ligt in de stoel (is de bedoeling dat je comfortabel ligt, maar bij ons word het georganiseerd in de plaatselijke Brandweer waar dus het Rode Kruis moet naartoe komen en daar uitklapbare zetels moet gebruiken) en wacht op iemand die de naald in je arm aanbrengt die dan rustig in de zakjes kan lopen. Ondertussen mag jij lekker met je hand pompen om het bloed makkelijker te laten vloeien. Wanneer de zakjes vol zijn gaat er een lichtje branden en komen ze je ontlasten van de naald. Niet dat dat voor mij een last is, helemaal niet. Ik heb helemaal geen schrik van dat soort dingen.


Voor wie meer wil weten hierover kan terecht op de website van Het Rode Kruis.

Nu, waarom ik dit nu wil doen? Gewoon simpel. Met mijn gift kan ik welgeteld 1 of meerdere levens redden. En dàt is de reden dat ik mezelf een donor noem. Ik wil mensen helpen.

Ben jij bloeddonor?

8 opmerkingen

 1. Fijn dat je dat doet. En dat je er andere mensen bewust van maakt door er over te schrijven! Zelf heb ik er ook eens naar geïnformeerd, maar ik kom niet in aanmerking als bloeddonor vanwege mijn eigen gezondheid. Mocht het ooit wel lukken dan wil ik zeker ook eens bloed gaan geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het wel een goed onderwerp om over te schrijven. Ik wil er idd mensen van bewust maken hoe belangrijk dit is. Uiteraard besef ik ook dat niet iedereen hier aan kan deelnemen.

   Verwijderen
 2. Ik val bijna flauw van het idee. Ik ben heel dankbaar dat er mensen zoals jij zijn die het doen, maar het is echt niets voor mij. Ik vind het idee van een naald in mijn ader echt bijna ondraaglijk. Ik heb ook regelmatig last van een lage bloeddruk dus het is misschien ook niet echt geschikt voor mij. Of wel, maar ik laat het voorlopig toch aan me voorbij gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind bloed geven echt super. Ik ken ook verschillende mensen die het consequent doen. Ik heb zelf ook eens een poging gedaan maar werd duizelig en misselijk. Achteraf bleek dat ik door de verhouding van mijn lengte en gewicht spijtig genoeg niet mag bloed geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat nog wel eens gehoord. En dat vind ik persoonlijk niet juist. Dan zou er iets minder bloed moeten kunnen afgegeven worden. Maar is denk ik niet mogelijk en realiseerbaar.

   Verwijderen
 4. Fijn dat je dit doet zeg! Ik ben zelf geen bloeddonor.

  BeantwoordenVerwijderen