Life #21 | Mijn lieve oma is jarig!

ⒸPexels.com By Rawpixel.com

Vandaag is mijn lieve oma jarig. Ze word 84. Elk jaar was het een feest. We hielden het kleinschalig en gezellig onder ons. Maar ooh zo leuk. Dit jaar.. weet ze het niet meer dat ze een jaartje ouder word. Het dringt niet meer binnen. De prikkels die ze krijgt komen bij haar niet meer aan. En vooral nieuwe dingen weet ze niet hoe het moet. Ze is oud en helaas dement.

Gelukkig is er voldoende zorg voor haar aanwezig. Alleen weten we nooit hoe we haar op de afdeling zullen aantreffen. Soms is ze goedgezind en lacht ze al van het moment dat je binnenkomt. Soms heeft ze een slechte dag en kun je enkel en alleen bij haar zitten. Een gesprek kunnen we al lang niet meer met haar voeren, maar op een goede dag merk je dat ze echt naar je luistert. Alleen reageert ze niet meer of soms met een lach. Op een slechte dag kijkt ze voortdurend rond zich heen en wil ze voortdurend rechtstaan om rond te wandelen. Wat de laatste tijd sterk achteruit gegaan is. Lange afstanden zijn onmogelijk voor haar geworden. Wanneer ze op de wandel is zou ze ook eens durven haar evenwicht verliezen, waardoor het vallen sneller komt dan gepland. Dat is gelukkig nog niet gebeurt, maar ik hou mijn hart vast mocht dit ooit toch eens gebeuren.

Ik hoop mijn lieve oma nog heel lang bij mij te kunnen houden, in welke toestand dan ook. Van mij mag ze gerust 100 jaar worden. Alleen jammer dat het op deze manier zal zijn.. 


Geen opmerkingen