Ingeving | Wat is Free Writing?


ⒸEvelyneVergote

Ik las onlangs over free writing. Het is een manier om je schrijfprobleem aan te pakken. Je krijgt hierdoor massa's inspiratie en raakt weer in een leuke schrijfmood. Eigenlijk moet je bij free writing gewoon schrijven schrijven en nog eens schrijven zonder te stoppen. Je schrijft wat er in je opkomt, maakt niet uit of het over een bepaald onderwerp gaat of over wat je hebt meegemaakt die dag. 

Zo denk je ook minder kritisch over wat je schrijft. Je denkt niet 'zal dit aanpakken?', 'zal men dit lezen?'. Ook ga je niet nadenken over het onderwerp dat je moet schrijven, maar ga je gewoon schrijven zonder dat er een onderwerp aan te pas komt. Zo kan het dat je aan het einde van de rit uiteindelijk heel wat onderwerpen uit je tekst haalt die je inspireren om er over te schrijven. 

Voor wie helemaal geen inspiratie meer heeft is dit misschien wel de oplossing. Je zult merken, wanneer je bezig bent met schrijven zullen de woorden zonder nadenken op je blad komen. Ook kun je deze oefening gebruiken voor wanneer je even vastzit in je tekst. Ga gewoon op een ander blad free writen en je zult zien dat de inspiratie voor de tekst waar je feitelijk mee bezig was terug komt. Niets dan voordelen dus ;) 

Met free writing heb je minder last van belemmerende gedachten die voortdurend je aandacht vragen. Je doet tegelijkertijd nieuwe inspiratie op en je focus op het echte werk word groter. Ook schrijven zal mettertijd makkelijker gaan.
Doen jullie wel eens aan free writing?

6 opmerkingen

  1. Ik doe het heel soms eens in een word document maar heb het nog nooit echt op mijn blog gedaan. Al wil ik het eigenlijk wel eens doen als ik wat minder inspiratie heb!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik wil het wel proberen! Handig als je geen inspiratie hebt eigenlijk. Zoals jij al zei haha. En als het echt mijn belemmerende gedachten kalmeert, dan ben ik helemaal blij!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuke manier om schrijfinspiratie op te doen en om ook de lat met schrijven voor jezelf wat minder hoog te leggen :) Misschien ga ik het een keer proberen. Niet om mijn free writing te publiceren, maar vooral om vrij snel tot een concept voor een artikel te komen dat ik later kan uitwerken :)

    BeantwoordenVerwijderen