On my mind | Wereldparkinsondag


ⒸEvelyneVergote

De ziekte van Parkinson is een progressieve hersenaandoening waarbij de aansturing van spierbewegingen wordt aangetast. Er ontsaat in de hersenen een tekort aan cellen die dopamine produceren en die sterven langzaam af. Deze cellen bevinden zich vooral in een bepaald gedeelte van de hersenen. Door het dopaminetekort wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast en kunnen er trillingen of trager bewegen optreden.

Dit is zowat de wetenschappelijke versie van wat Parkinson is. Wie hoort, de ziekte van Parkinson denkt onmiddellijk aan bejaarde personen, maar vergis je niet. Ook jonge mensen kunnen deze ziekte krijgen. De ziekte is progressief, wat betekent dat die alleen maar verergert na verloop van tijd. Je kunt het uiteraard proberen tegen te houden met medicatie, maar die houd het niet voor altijd. Je kunt hiermee het proces alleen wat trager doen verlopen, maar uiteraard zal de ziekte er mettertijd voor zorgen dat je bepaalde aspecten zult moeten doorstaan. 

Er zijn heel wat gevolgen verbonden aan deze ziekte, zoals je reukorgaan zal verminderen, ook heb je last van slaapstoornissen, is er een verhoogde kans op dementie, depressie en een moeilijke ontlasting. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die gericht zijn op het aanvullen van het dopaminetekort. Levodopa (vaak kortweg dopa genoemd) is een van de bekendste middelen. Deze medicijnen genezen niet, maar kunnen het functioneren verbeteren. Stijfheid en traagheid verbetert over het algemeen goed met levodopa. Spraakstoornissen, slikproblemen en balansvermindering reageren niet goed op medicatie. Hiervoor zijn medebehandeling door logopedist, fysiotherapeut en ergotherapeut van essentieel belang.

p:s: Ik haalde deze info van een website en probeerde deze info in mijn eigen woorden te vertalen naar aanleiding van Wereldparkinsondag.
 

Geen opmerkingen