Op de koffie: Bij Liselore

ⒸEvelyneVergote

Ik ben Liselore, 44 jaar en verslaafd aan reizen. Ik ben getrouwd en heb een zoon van zes jaar oud, en gelukkig zijn zij ook dol op het ontdekken van nieuwe landen en regio’s. Overdag ben ik freelance tekstschrijver, en in mijn vrije tijd blog ik langzaam maar zeker mijn website www.lustvoorreizen.nl helemaal vol met persoonlijke reisverhalen. Het zal dan ook niet vreemd zijn dat één van mijn favoriete anekdotes over een gebeurtenis tijdens een reis gaat!

Garam
Een paar jaar geleden zat ik samen met mijn man in India in de nachttrein onderweg naar Mumbai. De trein was om vijf uur ’s avonds vertrokken en we zaten samen op het onderste deel van een stapelbed wat te lezen en met medereizigers te kletsen.
Rond een uur of zeven begonnen er in het gangpad steeds meer verkopers met eten door het gangpad te lopen. Manlief had al een portie gegrilde kip weggewerkt, ik was nog aan het kijken wat er zo allemaal voorbij kwam.
‘Garam, garam’ riep een man terwijl hij met een grote open pad met daarin een soort van deegrolletjes voorbij kwam lopen. Het rook lekker en zag er goed uit, maar ik wilde kijken wat de drie mannen achter hem nog aan te bieden hadden. Ik onthield in ieder geval dat datgene wat er lekker uitzag ‘garam’ heette.
Even later had ik inmiddels al een lekker currygerechtje op, maar die garam kon er ook nog bij. Ik hield dus in de gaten of de man weer voorbij zou komen. En inderdaad, op een bepaald moment hoorde ik een man weer ‘garam’ roepen. Het was alleen een andere man en datgene wat hij op een groot bord meedroeg was absoluut niet hetzelfde als wat ik eerder had gezien. De dialoog die volgde ging ongeveer zo:
Ik: Dit is geen garam.
Verkoper: Yes, this is garam.
Ik: No, it is not.
Verkoper: Yes, madam. This is garam.
Dit ging een tijdje zo door, tot een Indische medereiziger het niet langer aan kon horen. Hij stond op, keek me vriendelijk en enigszins medelijdend aan en zei: garam betekent ‘warm’.

Bedankt Liselore voor je verhaal! Wil jij ook zo'n verhaal met ons delen? Dan kan dit door te mailen naar vergevelyne@gmail.com met als onderwerp 'Op de koffie'. Ik ben benieuwd!

Geen opmerkingen