Op de baan | Hoe ik na 4 pogingen mijn rijbewijs haalde

ⒸEvelyneVergote

Vandaag heb ik exact 10 jaar mijn rijbewijs! Dat liep echter niet van een leien dakje én ik kreeg dan bijna mijn rijbewijs niet in handen wanneer ik die ging ophalen. Ik vertel je er alles over.

Toen ik afstudeerde raakte ik onmiddellijk aan het werk en had ik het geluk dat ik steeds gebracht werd naar het werk. De buslijn was redelijk moeilijk omdat ik op een vrij vroeg tijdstip moest beginnen. Ik had ook een onderbroken dienst en kon meestal 's middags wel de bus nemen, maar 's avonds dan weer niet. Omdat ik met een vervangingscontract zat kon ik er niet blijven en zat ik even werkloos thuis. Ik had tijd om na te denken en wou met de auto leren rijden. Maar moest nog eerst mijn theorie zien te doen. Ik schreef me in bij een centrum waar ze de theorie netjes uit de doeken deden. Achteraf kreeg je een vertraagd examen en zo ben ik er onmiddellijk in geslaagd. Vanaf dan moest het gaan beginnen voor mij. Ik had 3 jaar de tijd om aan de praktijklessen te beginnen en mijn rijbewijs te behalen. Alleen gebeurde dat niet. Door omstandigheden.

Na een jaar werkloos thuis te hebben gezeten raakte ik opnieuw aan werk en wou ik starten met praktijklessen. Ik schreef me in in een rijschool in de stad. Redelijk zenuwachtig begon ik aan mijn eerste lessen, maar ik voelde dat het goed aan het komen was. Ik denk dat ik hiervoor zo'n 20u rijlessen heb gevolgd alvorens ik een L ter beschikking kreeg. Ik moest een begeleider kiezen en vroeg dit aan mijn vader.

Eigenlijk ben ik dan al snel mij gaan inschrijven voor het praktijkexamen. Ik wou het doen met de rijschool omdat ik me dan veiliger voelde. Ik was zo zenuwachtig dat ik zeer domme fouten maakte en besefte dat het eigenlijk nog iets te vroeg was. Ik besloot om na het examen (waarvoor ik uiteraard niet geslaagd was) nog wat te oefenen met mijn vader en mijn eigen auto. Een paar maanden later vond hij dat ik het goed genoeg deed en ik schreef mij opnieuw in voor het examen, deze keer met mijn vader en mijn eigen auto. Dat werd helaas een fiasco. Ik kwam van het examencentrum en moest naar het rondpunt rijden. Daar ging ik te snel op het rondpunt volgens de examinator en moest ik onmiddellijk terug naar het examencenter. Mijn vader probeerde het hachje nog te redden door te zeggen dat ik nog tijd genoeg had om op het rondpunt te komen, maar dat hield helemaal geen steek.

Ik was teleurgesteld in mezelf, maar vooral in het examencentrum. Toch liet ik de moed niet zakken en bleef ik oefenen. Ik was immers niet meer tevreden over de rijschool en ging op zoek naar een ander. Dat was een zeer wijze beslissing, want toen ik enkele uren had gereden moedigde de rij-instructeur mij aan om zo snel mogelijk terug aan het examen te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik schreef me voor een derde keer in voor het examen en voelde aan mijn kleine teen dat het deze keer wel zou lukken. Ik besloot om het deze keer met de rijschool te doen, want mijn vader zag het zo niet meer zitten (hij was bang dat hij zich niet zou kunnen inhouden na laatst).

Vol goeie moed begon ik aan mijn 3de keer en ik reed een foutloos parcours. Tot het op het laatste van de rit hard begon te regenen. Ik zag niet dat ik moest stoppen en de rij-instructeur moest ingrijpen.. En dat betekent.. niet geslaagd :( Ik druipte verdrietig terug naar huis en zag het eerlijk gezegd niet meer zitten. Ik zou nooit mijn rijbewijs halen. Tot diezelfde rij-instructeur mij liet inzien dat ik het wel kon, maar de zenuwen het niet mochten overnemen.

Ik schreef me dus voor de 4de keer in en dacht helemaal niet na. Ik moest het nu doen! En het was me gelukt! Ik huilde van geluk, ik kon het bijna niet geloven. Ik had zelfs zo goed niet gereden als de vorige keer. Maar ik was zo blij! Eindelijk mijn rijbewijs! Althans, dat dacht ik. Ik ging onmiddellijk met de nodige papieren naar het stadhuis en gaf ze netjes af. De vrouw achter de balie keek verbaast en zei 'je hebt de datum overschreden'. Ik wist niet wat ik hoorde! Ik wist dat ik er lang over had gedaan maar toch niet zo lang? De vrouw ging gaan bellen met de telefoon en ik werd opeens heel erg nijdig en zenuwachtig tegelijk. Ze kwam terug en zei 'het is in orde, je krijgt je rijbewijs'. Opgelucht haalde ik terug adem. Bleek dat het toch kantje boord was en er dus nog 1 dag resteerde van de tijd die ik had om mijn rijbewijs te behalen. Wanneer je het dan behaald duurt het nog enkele dagen alvorens je effectief je rijbewijs ontvangt en dat was dus het probleem. Had ik 1 dag later pas mijn rij-examen gedaan en geslaagd, dan had ik het ganse boeltje moeten overdoen omdat ik de tijd overschreden had.

En dus, vandaag heb ik al 10j trots mijn rijbewijs in mijn bezit. Helaas al 1 ongeluk gehad, maar it happen to the best.

Hoe hebben jullie het rijbewijs behaald?

10 opmerkingen

 1. Achteraf is het het waard. Ik heb mijn rijbewijs ook pas de vierde keer gehaald. Ik heb nooit durven uittekenen wat het heeft gekost, maar sowieso meer dan 3.000 euro. Gelukkig kunnen we nu lekker rondrijden. Ik denk dat ik mijne nu 8,5 jaar heb. De tijd vliegt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik durf je ook niet te zeggen hoeveel mij dat gekost heeft. Enfin, ik durf het zelf niet uit te rekenen, haha. En inderdaad, de tijd vliegt ;)

   Verwijderen
 2. Ik haalde mijn rijbewijs van de eerste keer maar heb er wel vrij lang over gedaan vind ik zelf. Ik leerde eerst rijden met mijn papa maar ik was altijd heel zenuwachtig en super onzeker. Ik besloot dan ook rijles te volgen, meteen 20u en daarna mocht ik alleen rijden. Dat heb ik ongeveer een jaar gedaan en toen voelde ik me echt klaar en ben ik mijn examen gaan doen. Ik heb zelf mijn rijlessen betaald van mijn spaargeld maar ik vind het het wel waard! :) Ik denk dat ik nu ongeveer 8 jaar mijn rijbewijs heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar he! En vreselijk frustrerend! Ik heb er 5 keer over gedaan, dus ik weet zo goed hoe dat voelt!
  Gelukkig heb je het gehaald. Ik heb ook zoveel momenten gehad dat ik dacht: ik stop er mee, maar dan dacht ik aan al het geld wat ik al had uitgegeven en dan ging ik toch maar weer door...gelukkig maar...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een verschrikkelijke periode vond ik het!!! Pure horror en stress. Haha. Ik heb er ook zolang over gedaan dat mijn theorie vervallen is en ik dat opnieuw ben gaan moeten doen. Na die tweede keer theorie ook meteen 20u rijlessen genomen zodat ik daarna alleen kon rondrijden met een L. Mijn praktisch examen uiteindelijk van de tweede keer gehaald. Blij dat ik daar vanaf was!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik huilde tranen met tuiten van geluk toen ik de 4de keer geslaagd was. En mijn mama ook. Toen zorgde ze nog voor kindjes en die kwamen me mee ophalen. Die snapten niet waarom wij aan het huilen waren, haha.

   Verwijderen
 5. Wat fijn dat het uiteindelijk tóch is gelukt! Net als jij, ben ik ook met de vierde keer geslaagd voor mijn rij-examen. In Nederland geldt je theorie-examenuitslag trouwens maar 1,5 jaar, dus ik was ook precies op tijd. Ik weet nog dat ik mijn examinator wel kon omhelzen toen ik geslaagd was, zo blij was ik dat het eindelijk was gelukt. Vooral het eerste jaar rijlessen was een groot drama. Ik bakte er helemaal niets van en mijn rij-instructeur kon dat er ook lekker inwrijven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh nee, wat erg dat je rij-instructeur je er steeds op wees. In de eerste rij-school die ik had deed de rij-instructeur leerde mij verkeerd afremmen. Dat kwam ik te weten wanneer mijn vader bij mij in de auto zat. Daarom ben ik ook verandert van rijschool. En ik vrees dat ik nog steeds onbewust verkeerd afrem en daardoor mijn banden te snel verslijten *oeps*

   Verwijderen