Convictie | De gedachten van anderen lezen


ⒸEvelyneVergote

Toevallig kwam het in mij op. Ik was aan het stofzuigen en opeens dacht ik 'hoe zou het leven zijn als we elkanders gedachten zouden kunnen lezen?' Ikzelf heb altijd gezegd dat ik nooit wil weten wat de toekomst brengt en ben ook nog nooit naar een waarzegster geweest. Stiekem wil ik helemaal niet weten wat mij nog te wachten staat in de toekomst.

Ik leef liever op het moment zelf, maar mocht ik weten wat mij nog allemaal te wachten staat in het leven dan zou het misschien ook wel makkelijker zijn om een bepaalde keuze te maken. Of toch niet? Hier zijn natuurlijk ook verschillende meningen van toepassing. Voor de één is dat goed, de ander liever niet.

Maar stel je nu eens voor dat je anderen hun gedachten kunt lezen. Gedachten die door bijna niemand luidop worden uitgesproken, maar wel vaak in de hersenpan voorkomen. Dan weet je toch onmiddellijk welk vlees je in de kuip hebt wanneer je iemand nieuw leert kennen? Of wanneer een persoon passeert die je eigenlijk niet ligt, dan weet je ook of hij/zij hetzelfde over je denkt.

Misschien toch wel een vreemde gedachte van mij, want ik kan het absoluut niet hebben dat iemand over mij praat. Ik denk vaak in negatieve zin dat men over mij bezig is, wanneer ik een groepje mensen zie staan. Een overblijfsel van mijn middelbaar schoolverleden. En toch zou dat er mij misschien wel vanaf helpen. Dan zou ik weten waar men over bezig is en zien dat het niet over mij gaat.

Ach, het is misschien maar beter zo. Hoe min ik weet, hoe min ik mij zorgen maak ;) 

Zou jij graag de gedachten van anderen willen lezen?

5 opmerkingen

 1. Leuke vraag! Hier heb ik ook weleens over nagedacht, maar ik zou echt niet graag de gedachten van anderen willen kunnen lezen. Ik denk dat mensen regelmatig vervelende dingen over anderen denken die ze niet uitspreken. Al is het maar een vluchtige gedachte als "Wat een stom jurkje!". Dat soort gedachten hoor ik liever niet dan wel, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb daar ook al weleens over nagedacht en ik zou dat ook niet willen weten. Als ik bij mijzelf na ga hoe vaak ik iets slecht denk over een ander, besef ik wel dat andere mensen waarschijnlijk ook wel zulke gedachten kunnen hebben. Al is het maar, zoals Romy hier ook al zegt, een vluchtige gedachte als ‘wat een stom jurkje’. Of wanneer ik me erger aan mensen (wanneer ze bv te traag voor mij blijven lopen) kan ik ze in mijn hoofd ook zwaar vervloeken. Haha. De wereld zou volgens mij een vreselijke plek zijn mochten wel elkanders gedachten kunnen lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik kan ook wel de mensen vervloeken die traag voor mij lopen of traag voor mij rijden en ik er niet voorbij kan ;) Hebben we allemaal wel eens, denk ik. Ik wou alleen dat ik mezelf kon zeggen dat dat groepje mensen niet aan het slecht praten is over mij. Mocht ik die gedachte kunnen weghalen, dat zou al een pak lichter zijn voor mij. Maar ja.. dat zullen we wel nooit kunnen en misschien maar best ook ;)

   Verwijderen
 3. Of ik de gedachten van een ander zou willen lezen? Nou die vraag is nog nooit bij mij opgekomen. Ik heb daar helemaal geen behoefte aan. En als ik je blog-artikel lees dan snap ik je vraag want ik lees tussen de regels door een flinke onzekerheid bij je, dat is jammer.
  Mensen kletsen toch, we hebben altijd wel een mening klaar staan of een oordeel. Als je je dat allemaal aan moet trekken dan heb je zelf geen leven. Doe gewoon de dingen waar je achter staat en waar je je goed bij voelt. En je kunt immers niet iedereen op de wereld tevreden stellen.
  Als mensen gemene dingen over een ander zeggen dan zegt dat meer over hunzelf dan over jou, zo moet je maar denken.

  BeantwoordenVerwijderen