Onvergelijkelijk | Voor- en nadelen van enig kind te zijn


ⒸEvelyneVergote

In mijn omgeving merk ik dat er nogal veel foute vooroordelen gegeven worden aan het enig kind zijn. En wie kan zich dit nu beter voorstellen dan een enig kind zelf. Vanuit mijn standpunt en leven zet ik even enkele voor- en nadelen op een rijtje.


Verwend nest
Wanneer mensen horen dat je enig kind bent en dus geen broers of zussen hebt, zeggen ze al snel dat je een verwend nest bent. Maar.. wat is nu een verwend nest zijn? Alles in de schoot geworpen krijgen? Niets hoeven te betalen? Wel, ik kan je zeggen dat dit helemaal onwaar is in mijn geval. Sinds ik ga werken deel ik mee in het huishouden. Ik ga bijvoorbeeld regelmatig om boodschappen en betaal mijn eigen benodigdheden zoals kledij, juwelen, fotografiebenodigdheden, .. Ook steek ik mijn handen uit de mouwen in het huishouden. Als kind hielp ik elke vakantie mee in de tuin en heb ik zelfs nog groenten geplant. Ik voel mij helemaal niet verwend als in de zin van, dat ik niets hoef te doen thuis en ganse dagen op mijn lui gat mag gaan zitten om het werk door een ander te laten doen. Mijn ouders doen veel voor mij, maar ik heb nog nooit van hen geprofiteerd om iets gedaan te krijgen.


Alleen zijn
Als kind had ik er geen probleem mee dat ik geen broer of zus had om mee te spelen. Ik speelde graag op mijn eentje. Het gemis van een broer of zus kwam pas later, tijdens het middelbaar onderwijs. Ik werd er gepest en had het gevoel dat ik op niemand kon terugvallen. Gewoon even een knuffel van je broer of zus miste ik toen wel. Ook na het middelbaar kreeg ik moeilijke momenten in het leven waar ik een broer of zus miste. Ik had dan wel mijn ouders, maar soms kun je hen niet alles vertellen..

Eigen keuzes maken
Weinigen staan hier bij stil, maar wat ik heb gemerkt in mijn jeugd en keuzes in het leven maken is dat mijn ouders hierin altijd een hele grote rol hebben gespeeld. Het was onbewust, maar toch fluisterden ze me elke keer opnieuw in wat ik moest doen. Wat hen het beste leek. Wat zij misschien hebben gemist in hun leven. En wat zij wilden dat ik werd. Ik heb hun keuze dan ook heel vaak gevolgd omdat ik geen andere keuze zag. Volgens mij is dat omdat ik enig kind was en ze dus maar 1 kans hadden om het goed te doen.

Sociaal zijn en vriendschappen
Ik moet toegeven dat ik geen erg sociaal persoon ben. De eerste stap naar een vreemde zetten is voor mij heel moeilijk. Terwijl dat voor anderen misschien een fluitje van een cent is. Ik zeg niet dat dit komt omdat ik enig kind ben, maar wat ik altijd al heel belangrijk heb gevonden zijn vriendschappen. Als ik dan iemand ontmoette met wie het klikte, ging ik voor een vriendschap voor het leven. Ik kan je wel vertellen dat ik mijn echte vrienden op mijn ene hand kan tellen, maar ik hoef ook geen reuzegrote vriendenkring. Ik heb veel liever een innige vriendschapsband met iemand dan een vage vriendschap waaraan ik totaal niets heb behalve eens uitgaan.

Ben jij enig kind? En wat zijn jouw bevindingen?

P.S.: Ik heb dit geschreven uit mijn eigen bevindingen. Het kan dus best zijn dat het voor iemand anders helemaal anders aanvoelt. Mijn excuses als ik een verkeerd beeld heb geschetst, maar iedereen voelt dit anders aan..Geen opmerkingen