Photoshop | Watermerk of niet?

Afbeeldingsresultaat voor stock photo watermark
ⒸBy Adobe Stock

Een eeuwig discussiepunt onder fotografen en niet-zo-fanatieke-fotografen, is het plaatsen van een watermerk op je foto. De één vind het een must, de ander belachelijk. Daar ik zelf fotografeer wou ik hier ook even mijn mening over kwijt.

Ikzelf plaats steeds een watermerk in de linkeronderhoek van mijn foto bij publicatie van de foto op het internet. Op mijn blog of in de speciale Facebookgroepen voor Fotografie. De reden dat ik dit doe is omdat ik niet wil dat mensen mijn foto's zomaar overnemen en doen alsof het de hunne zijn. Daar heb ik een gigantische schrik voor dat ik ooit een foto genomen door mij ergens op het internet terugvind met als onderschrift 'genomen door Jos Jossen' (fictieve naam ter plekke uitgevonden, dus wie zo heet en dit leest, mijn oprechte excuses!).

'Maar een foto kan toch steeds bewerkt en bijgesneden worden?' krijg ik soms te horen. Ja, inderdaad. Dat risico loop ik inderdaad. Maar om nu een watermerk te midden in de foto te plaatsen vind ik dan ook weer te veel van het goeie. Dat komt de foto niet ten goede voor wie die echt met respect wil bekijken.

Op mijn blog heb ik de plug-in 'no-right-click' geïnstalleerd om te voorkomen dat men de foto's zomaar eventjes overneemt, maar ook dat plan is niet helemaal waterdicht. Helaas. Vandaar dat ik ook hier mijn watermerk gebruik, ondanks dat ik weet dat mijn lezers zien welke foto van mij is en welke niet. Ik plaats ook steeds een onderschrift (en ik weet dat dat soms wel een beetje te veel van het goeie is, oeps sorry) met mijn naam of die van de fotograaf als ik een stockphoto gebruik.

Eigenlijk is mijn punt. Net als een schilder zijn naam op zijn doek plaatst, mag een fotograaf zijn naam op zijn foto plaatsen.

Gebruik jij een watermerk voor je foto's en waarom wel/niet?

10 opmerkingen

 1. Op mijn foto's plaats ik altijd mijn logo/watermerk om dezelfde reden als jij dat doet. Maar het zal kwaadwillenden niet tegen kunnen houden, om toch te kopiëren hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Wie echt een foto wil kopiëren zal dat ook doen. Helaas..

   Verwijderen
 2. Ik plaats eigen foto's zonder watermerk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier plaats ik ook altijd een watermerk op mijn fotos maar altijd net op de rand en beetje op de foto. Moesten ze knippen zijn ze toch een deeltje foto kwijt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik plaats foto's zonder watermerk om de simpele reden dat ik het lelijk vind en dat mensen het er toch af kunnen snijden als ze willen. Maar ik snap ook wel dat je het toch doet. Alle beetjes helpen zeker? :) Ik heb ook wel die no right click plug-in maar ja, met knipprogramma heb je ook in no time een foto uitgeknipt. Als ik een stockfoto gebruik, dan vermeld ik wel wie de fotograaf is, ook al hoef je dat vaak niet te doen met dat soort foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad. Wie een beetje van photoshop kent kan het watermerk er zo af halen om het even waar het staat. Voor mij is het eerder een soort van geruststelling dat mijn naam er op staat..

   Verwijderen
 5. Heel begrijpelijk wat je allemaal zegt. Al doe ik er persoonlijk niet aan mee omdat zo’n watermerk er toch in 1-2-3 is afgeknipt. Mij zou het bovendien ontzettend storen mocht elke foto op mijn blog zo’n watermerk hebben; ik vind dat echt niet zo mooi. Maar enfin. Ik maak mij dan ook niet zo druk om het feit dat foto’s ‘gestolen’ kunnen worden. Ik ga er standaard vanuit dat niemand interesse heeft in mijn foto’s. Haha. En mocht ik wél ooit een eigen foto tegen komen met foute/geen bronvermelding erbij, dan contacteer ik de persoon in kwestie wel om te zeggen dat het op mijn foto gaat! Zelf vind ik het ook niet meer dan normaal om foto’s te niet van mij zijn een correcte bronvermelding te geven op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een watermerk is er inderdaad even snel afgehaald dan opgezet.. Helaas.. Maar wie een beetje respect heeft doet dit gewoon niet. Mocht ik mijn foto ergens tegenkomen zou ik in eerste instantie waarschijnlijk helemaal hysterisch reageren, maar dan ook wel beleefd mailen en zeggen dat die van mij is en die totaal geen recht heeft om die te nemen. Ookal weet ik dat hoogstwaarschijnlijk geen poot heb om op te staan in dat geval.

   Verwijderen