Life #25 | Het begin van..

ⒸEvelyneVergote

Ik ben er mij van bewust dat ik iets te veel suikers inneem dan goed voor mij is. De weegschaal geeft mij de laatste tijd een cijfer die ik hier niet durf te schrijven. Mijn buikomtrek is heel erg toegenomen de laatste 2 jaar waardoor ik hem soms moet gaan intrekken als ik buitenhuis ga.

Ik weet waar de oorzaak ligt. Of toch voor een deel. Ik moet dringend mijn verslaving aanpakken en daar ben ik ondertussen al mee gestart. In plaats van de gewone versie ben ik al overgeschakeld op de Zero-versie. Voor mij is dat al een begin. Ik weet zeker als ik vandaag zeg, ik stop met Coca-Cola te drinken, ik het in de kortste keren moeilijk zal krijgen. Zo gaat dat trouwens in elke verslaving. Stoppen van vandaag op morgen is nooit goed. Daarom wil ik afbouwen en meer overschakelen op de Zero-versie. Wie mij goed kent, schrikt van mij wanneer ik een Zero-versie vraag. Dan vragen ze of ik mij wel goed voel. Ik wil er dan ook liever niet veel uitleg om kwijt en lach dan gewoon even.

Naast het drinken is eten ook een deel van het probleem. Doch ik niet speciaal wil veranderen naar een nog gezondere eetgewoonte. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet echt heel ongezond eet. Ja, ik ga wel eens een hamburger eten en ga graag uit eten. Maar dat is misschien één keer per maand of misschien om de veertien dagen. We gaan vaak lunchen in het dichtsbijzijnde Tearoom-Brasserie, maar dat is meestal een dagschotel. En een dagschotel is wat je thuis ook zou klaarmaken. Een tas soep, aardappelen, groente en een stukje vlees of vis. Simpel, maar lekker. Dus dat zie ik dan als een gezond middagmaal. Voldoende koolhydraten enzo. Niets mis mee volgens mij.

Ik moet toegeven dat ik graag zoetigheid lust. Een koek of stukje taart sla ik dan ook niet gauw af. Maar wat ik wel merk is dat ik er nooit echt zelf om zal vragen. Pas als iemand anders met het idee afkomt doe ik mee. Hoe vreemd dit ook klinkt. Ik besef aan de andere kant ook dat ik eigenlijk wat meer fruit zou moeten eten. Momenteel lukt dat wel, daar er een grote tros druiven in de schaal op tafel ligt. Maar eens dat op is, ga ik niet gauw naar een ander stuk fruit grijpen. Ik lust het nochtans wel.

Hoe pak jij een 'verslaving' qua eten of drinken aan?

6 opmerkingen

 1. Het is natuurlijk voor een groot deel wilskracht Evelyne. Je moet ook pas met iets stoppen wanneer je er volledig achter staat. Ik ben ooit gewoon gestopt met roken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zit ook iets in. Ik denk dat het voor ieder persoon anders is..

   Verwijderen
 2. Ik ben het eens met de reactie van Edward hierboven. Uiteindelijk komt het voornamelijk neer op wilskracht. Bij mij lukte het ook pas om gewicht te verliezen van zodra ik er zelf volledig, voor de volle 100% achter stond. Als het bij u voornamelijk om de Cola verslaving draait dan is het uiteraard ook al een grote stap om over te schakelen op light varianten. Dus goed bezig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn mama is van de ene op de andere dag gestopt met roken maar dat hangt denk ik ook van persoon tot persoon af. De ene stopt beter direct en de andere doet het beter door af te bouwen. Ik las ooit wel eens dat je best gewoon 100% voor iets gaat omdat je dan niet telkens een keuze moet maken. Als je nu bijvoorbeeld beslist dat je geen cola meer wil drinken, dan ga je er voor de volle 100% voor en als je dan eens zin hebt in cola, hoef je niet te kiezen of je er nu een gaat drinken of niet want je hebt beslist dat je het niet gaat doen. Een soort van principe er van maken.
  Verder vond ik het heel boeiend om te lezen over ons reptielenbrein. Dat maakt duidelijk waar onze drang naar zoet / vet vandaan komt en dan is het makkelijker om er tegen in te gaan. Dus dat is misschien voor jou ook interessant?
  En verder merk ik bij mezelf dat het makkelijker is om "gezond" te eten als ik er net totaaaal niet mee bezig ben. Haha :p Dan gaat het ineens veel makkelijker omdat ik mezelf niet opleg dat ik geen zoetigheid meer mag ofzo. Alleszins, doe gewoon wat goed voelt voor jou dus als dat betekent dat je cola zero drinkt in plaats van geen cola, dan is dat oké hé. Ik wens je alleszins veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil nu ook niet de cola volledig uit mijn leven bannen, vandaar de keuze voor Zero nu. Maar als ik ziek ben dan helpt cola mij enorm. Zo drink ik dan cola zonder gas omdat cola je terug voldoende suikers kan geven om er weer bovenop te komen. Vooral als je voortdurend moet overgeven. Ik heb zo mijn leven kunnen redden destijds als kind, want ik was volledig aan het uitdrogen omdat ik niets meer binnenhield en we toen nog geen cola in huis hadden.

   Verwijderen