Inschatting| De eerste indruk (is niet altijd de juiste)

ⒸEvelyneVergote


In het leven kom je geregeld nieuwe mensen tegen. De één al meer dan de ander. Vanaf seconde 2 maken je hersenen al automatisch een eerste indruk van de persoon die voor je staat. Maar uit ervaring heb ik gemerkt dat die eerste indruk niet altijd de juiste is. In de negatieve zin, maar ook in de positieve zin. Ik zet even enkele situaties die ik zelf heb meegemaakt op een rijtje.

1. Te hard je best doen om een goede indruk te maken
Dit werkt averechts bij mij. Ik merk zoiets ook wel heel snel en bij dergelijke mensen hou ik meestal voldoende afstand. Doch is het me al voorgevallen dat na een tijd die persoon best wel meeviel, maar ook heb ik het al vaak voorgehad dat het echt nooit klikte met die persoon.

2. Al van zin 1 nieuwsgierig zijn naar je leven
Hier knap ik direct op af. Als ik merk dat de ander de psycholoog wil uithangen en op de koop toe je nog eens durft te vertellen wat je wel of niet moet doen, dan heb je echt meteen afgedaan bij mij. Doch heb ik het al meegemaakt dat die persoon achteraf toch nog meevalt, maar meestal duurt dit toch een tijdje eer ik dat doorheb.


3. Een vriendelijke lach, een warme handdruk
Dit vind ik het leukst. Mensen die je vriendelijk toelachen en je zacht toespreken. 'Hallo, hoe gaat het?' is een fantastische ijsbreker, zelfs als je elkaar niet kent. Een warme handdruk mag dan ook niet ontbreken. En toch is het mij ook al overkomen dat die persoon na een tijdje niet zo vriendelijk bleek te zijn.

4. Ratelen en in de rede vallen
In het leven kwam ik ook al mensen tegen die je niet laten uitspreken als je iets aan het vertellen bent. Jawel, ook in de eerste kennismaking en ook in minuut 1. Mensen die doorratelen en niet eens luisteren naar wat je te zeggen hebt. Verschrikkelijk vind ik het. Bij sommige is het echt een vervelend trekje en ookal knap ik hier op af, ik heb me toch al eens vergist.  

Is het jullie al overkomen dat de eerste indruk niet de juiste was?

4 opmerkingen

 1. Haha constant. Ik heb inderdaad wel afgeleerd om mijn oordeel te vormen over iemand bij de eerste ontmoeting :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, je kan je wel eens vergissen over een persoon wanneer je bij die eerste indruk blijft ;)

   Verwijderen
 2. Oeh, ja! Héél vaak. Een eerste indruk is bij mij maar zelden correct. Maar zoals Louise zegt heb ik het mijzelf ook afgeleerd om te blijven hangen bij mijn eerste gedachten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer dat ook, maar of dat altijd lukt is een andere vraag ;)

   Verwijderen