Life #27 | Situaties waarin mijn gehoor een grote rol speelt

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/06/16/17/43/otoscope-1461840_1280.jpg
ⓒPixaby.com By Wolfblur
Wanneer ik iemand vertel dat ik slechthorend ben en in het bezit ben van 1 hoorapparaat aan de linker kant, dan krijg ik vaak dezelfde vragen. Logisch, want niet iedereen weet wat dat exact betekent voor mij. Ik heb hier al eens verteld over de impact op mijn gehoor, mijn leven. Ik vond het wel eens tijd om enkele situaties te schetsen wat voor mij werkt en wat niet.

1. Luide knallen vs fijne geluiden
Een luide knal, zoals een cava-fles openen of een ballon die kapotspringt, is de hel voor mij. Door de jaren ben ik ook bang geworden van dergelijke knallen. Wanneer ik een fles cava zie en die word geopend begin ik al te panikeren en zoek ik de uitgang. Mijn ouders weten dit en gaan automatisch in een andere ruimte staan om de fles te openen.
Het tegenovergestelde is dan ook weer vervelend voor mij. Echte fijne geluiden hoor ik niet. Zelfs een sirene van een politie of brandweer moet al heel dichtbij zijn opdat ik het zou horen. Maar wanneer ik dan naast zo'n geluid sta is dat weer heel erg hels voor mij. Een vogel die in de verte roept of fluit hoor ik ook niet. Maar wanneer ik dan in de voliére ben en al die geluiden door elkaar hoor komt dit weer hels over in mijn oren.


2. Vervelend aanhoudend getik
Ken je dat? Een apparaat die constant tikt of een vervelend geluid maakt? Wanneer ik dit voortdurend hoor is dat heel vervelend voor mij. Dan blijf ik het wellicht een bepaalde tijd horen ondanks het niet meer in mijn buurt is.

3. Telefoneren
Vroeger kon ik niet telefoneren. Ik hoorde amper wat er aan de andere kant van de lijn werd gezegd. Ook kon ik de telefoon niet aan de kant waar mijn hoorapparaat zit houden, daar dit stoorde en ik feitelijk niets hoorde behalve geruis. Tegenwoordig is een hoorapparaat zo gesoftificeerd dat dit nu wel moet lukken, maar ik ben het zo gewoon om de hoorn of mijn gsm aan de rechterkant te houden. Ook zijn de telefoon en gsm beter afgesteld gemaakt en kan ik perfect bellen met iemand. Doch ik nog liever een berichtje stuur dan dat ik zelf moet bellen. Wanneer het moet dan doe ik het wel, terwijl ik dat vroeger voortdurend afwees.

4. Televisie kijken vs radio luisteren
Ik kan perfect naar televisie kijken als er ondertiteling in het programma zit. Anders lukt dit echt heel moeilijk omdat, hoe luid je de televisie ook zet, het geluid verdwijnt in de ruimte. Ook met de radio. Die staat constant aan bij ons, maar niet luid genoeg voor mij om alles perfect te kunnen volgen. De radio dient voor mij feitelijk als item zodat het niet te stil in huis zou zijn. Want daar kan ik dan ook weer niet tegen. Ik kan gelukkig wel perfect naar een optreden gaan. Maar, dan moet ik er wel bijnemen dat het apparaat heel wat kracht nodig heeft zodat ik alles kan volgen. Zo moet ik bij het bijwonen van een optreden wel sneller het batterij'tje vervangen. Maar dat neem ik er dan maar al te graag bij.

5. Praten of kletsen
Wanneer ik met iemand face to face praat in een stille ruimte kan ik die persoon perfect begrijpen. Althans als die persoon een duidelijke articulatie heeft. Wanneer we bijvoorbeeld in groep zijn is het voor mij al moeilijker om een gesprek te volgen. Maar wanneer één persoon in de groep die dicht bij me staat tegen mij praat en ik het geluid rondom mij wat kan afsluiten is het voor mij ook perfect hoorbaar. Automatisch ga ik in die situaties letten op de lipbeweging. Wat er wel eens gebeurt is dat ik even moet nadenken over wat er is gezegd geweest en bepaalde stukken zin aan elkaar moet breien. Waardoor de ander denkt dat ik het niet gehoord heb en het misschien wel eens durft te herhalen. Wanneer je aan de andere kant van de kamer/gang staat en mij iets toeroept dan verdwijnen die woorden in de ruimte en is het voor onmogelijk om er iets van te maken.  


2 opmerkingen

  1. Wat interessant om te lezen. En zeker situaties beschreven waarin het heel fijn is als daarin rekening met je wordt gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik mag eigenlijk niet klagen over hoe de omgeving reageert op mijn slecht gehoor. Het is nu ook zo slecht niet dat ik echt niets hoor. Maar bepaalde situaties zorgen er wel voor dat ik beperkt ben in mijn gehoor. Ik vond het wel eens interessant om dit eens aan bod te laten komen en wie weet kunnen sommigen er zich nog wel in vinden.

      Verwijderen