Say Hi! | 5x verschillende begroetingen tussen mensen

Two Person Doing Hand Shake
ⒸPexels.com By Rawpixel.com

Hoe fijn is het niet om elkaar op een vriendelijke manier te begroeten? Soms is het onwennig, wanneer je elkaar nog niet kent of de persoon voor je puur zakelijk is. Maar ook wanneer je in een ander land bent zijn de begroetingen volledig anders dan hoe we ze hier kennen. Zo is het in landen als India de gewoonte dat je met de handpalmen tegen elkaar het hoofd buigt. In Argentinië geeft men dan elkaar al snel een knuffel om elkaar te begroeten.

Hier in België zijn er ook verschillende manieren om elkaar te begroeten. Ik zet even enkele, uit eigen leven, op een rijtje.

1. Handdruk
Een handdruk geef je meestal aan mensen die je voor de eerste keer ziet en voor zakenmensen die elkaar ontmoeten. Met een handdruk geef je meestal ook een glimlach er bij of de gebruikelijke woorden: 'aangenaam, ik ben..' of 'hoe gaat het?'

2. Handdruk en 3 zoenen
Een handdruk en 3 zoenen gebeurt bij ons op familiefeestjes. Het ene familielid zien we al vaker dan de ander, maar toch blijven wij vrij basic in onze begroetingen. Ook met sommige vrienden (van mijn ouders) doen we het op deze manier.

3. Een zoen op de wang
Omdat ik dit als kind nooit heb gezien, moest ik hier toch even aan wennen bij het ouder worden. Een handdruk leek mij heel normaal, maar alleen een zoen op de wang geven was mij vrij onbekend. Het is ook zo moeilijk om te weten wat de persoon aan de andere kant wil. Maar meestal geeft de andere meteen de aanzet en gaat het automatisch wennen.

4. Twee zoenen op de wang 
Bij sommigen is het ook de gewoonte om maar twee zoenen op de wang te geven bij de begroeting. Meer in het buitenland, maar ook hier in België. Alleen niet bij ons (familie, vrienden).

5. Mannen die elkaar een zoen geven
Ja, ook dat is een begroeting (waar ik niet zo bekend mee ben (want ik ben een vrouw, haha!). Nee, serieus. Ik zie het soms op feestjes en recepties van zakelijke partners of evenementen waar we aan meehelpen.

Hoe begroeten jullie elkaar?

26 opmerkingen

 1. Wij geven meestal 1 zoen, man man vrouw man vrouw vrouw maakt allemaal niet uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat de handdruk + 3 zoenen het meest voorkomt bij mensen die ik niet zo vaak zie. De rest begroet ik gewoon met Hoi eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn wereld word de handdruk wel vaak gegeven eigenlijk.. Ieder heeft er zo z'n eigen manier op na ;)

   Verwijderen
 3. Hangt heel erg af van de situatie. Sowieso een hand en soms een of meerdere zoenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een handdruk met drie zoenen geven wij hier nooit. Wij geven òf een hand, òf een zoen. Afhankelijk van hoe goed we de persoon die voor ons staat kennen. Interessant om te lezen dat het er bij u zo anders aan toegaat :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, met goede vriendinnen drie zoenen, maar verder is het of gewoon een handdruk of hoi...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, met goede vriendinnen drie zoenen, maar verder is het of gewoon een handdruk of hoi...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat grappig al die verschillende manieren eens op een rijtje gezet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vond dat wel eens leuk en ook om de reacties hierop te lezen ;)

   Verwijderen
 8. Het ligt er voor mij aan om wie het gaat.. per situatie anders haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij geven elkaar een hand en 3 kussen. In de familie van mijn partner geven mannen elkaar ook een kus op de wang.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een hand en drie kussen inderdaag, of een knuffel en drie kussen, of gewoon een hand. Ligt een beetje aan de gelegenheid en wie je ontmoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Standaard is hand en drie zoenen erbij voor kennissen. En met goede vrienden knuffel ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zie je maar de verschillen, en we verschillen niet eens van cultuur, haha

   Verwijderen
 12. Ik raak altijd in de war omdat ze hier 3 zoenen doen maar wanneer ik in Frankrijk ben 2 maar soms is het opeens maar 1tje en ik heb ook wel eens 4 zoenen gehad. Verwarrend allemaal haha. Ik ben zelf sowieso meer van het handschudden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben Nederlandse. Dus 3 kussen als groet als iets informeel is, is gebruikelijk. Maar als ik reis, waarschuw ik altijd. Want de meeste mensen zijn dan 2 kussen gewend en dan blijft die 3e zo awkward in de lucht hangen. Mannen die elkaar 3 kussen geven is voor mij erg normaal, omdat ik Indonesisch ben. Mijn man heeft dat overgenomen en groet met 3 kussen mijn broer en vader. Mooi vind ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is inderdaad mooi hoe je man deze gewoonte heeft overgenomen :)

   Verwijderen