Schrijversblok | 5x tips om een Writer's Block tegen te gaan

ⒸEvelyneVergote

Niet zo lang geleden worstelde ik met een soort van Writer's Block. Het stomme was dat ik graag wou schrijven, maar de huidige situatie mij niet toeliet om te schrijven. Ik kreeg geen letter uitgetypt en wist door de stress in het leven niet meer hoe ik moest schrijven. Nu het nieuwe jaar terug begonnen is wil ik een nieuwe start maken in het bloggen. En vandaag deel ik 5 tips uit om die Writer's Block tegen te gaan.

1. Niets moet, alles mag
Een blok waar ik steeds over durf te struikelen. 'Ik moet nog een blog schrijven' en dan achter je laptop kruipen zonder enige inspiratie. In je hoofd ga je constant zeggen: 'wat moet ik nu schrijven?' en dan merk je dat er ofwel een totaal zinloos artikel uit je vingers komt ofwel komt er echt helemaal niets. Het is best oké om even een dag of enkele dagen over te slaan. En als het moet hou je gewoon een blogpauze van onbepaalde tijd. Kan nooit geen kwaad ;)

2. Hou een notitieboekje bij
Vroeger lachte ik er mee. Allé, ik zie het mij al doen om overal een boekje mee te sleuren en te pas en te onpas ideeën opschrijven. Maar.. ik doe het nu zelf op mijn gsm en ja! het werkt!! Je gsm heb je normaal zowiezo toch steeds bij en wanneer ik op een plaats ben waar er plots inspiratie opduikt schrijf ik dat in een speciaal aangemaakte notitie in mijn gsm. Handig! Aan de hand van die notities schrijf ik dan thuis een artikel of maak ik lijstjes wanneer ik zin heb. Succes gegarandeerd!

3. Doe aan free writing
Ik schreef er een tijdje geleden over (lees het hier). Mij heeft het wel geholpen om recent terug echt te gaan bloggen. Ik doe dit in een word-document ofwel onderweg in mijn gsm. Daarna gooi ik het document weg, omdat het meestal onzinnig is wat ik schrijf. Stukken tekst die niets met elkaar te maken hebben en dus geen artikel kunnen vormen. Maar het geeft mij dan wel weer het gevoel dat ik geschreven heb en dat wekt dan bij mij het idee om inspiratie te verzamelen en echt te gaan schrijven.

4. Lees andere blogs, magazines, ..
Wanneer het mij echt niet lukt om inspiratie te vinden om te schrijven, dan ga ik meestal andere blogs lezen. Bloggers die ik ken, maar ook ga ik nieuwe bloggers gaan ontdekken via Bloglovin' ofwel via de bloggers zelf. Ook is een magazine lezen een leuke inspiratiebron, net als televisie kijken. Gewoon even ontspannen en aan iets anders denken geeft bij mij soms al een fijn gevoel om opnieuw inspiratie binnen te krijgen.

5. Inplannen
Dit hangt af van blogger tot blogger. Maar ik heb door de jaren al gemerkt dat je beter je artikelen schrijft en inplant dan dat je ze snel snel even typt en publiceert. Let op, dat laatste gebeurt nog wel eens wanneer ik een plotse ingeving heb en ik echt wil dat dit gepubliceerd word. Maar toch vind ik het soms beter om je artikel in te plannen en na het schrijven even te wachten met nalezen. Na een halfuur open ik het artikel opnieuw en lees ik het na. Dit doe ik omdat ik gemerkt heb dat wanneer je zo druk bent met schrijven je je eigen fouten niet ziet. Daarom laat ik even tijd tussen om de fouten er te kunnen uithalen.

Heb jij ooit een Writer's Block gehad en hoe heb je dit opgelost?

6 opmerkingen

  1. Ik heb vast wel ooit writers block gehad, maar dan stopte ik gewoon met schrijven :) Bloggen heb ik nooit echt als een 'serieuze' verplichting gezien. Slechte blogger dus:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het ook weleens gehad maar meestal heb ik wel veel inspiratie om goed vooruit te schrijven. Of als het echt niet wil lukken, schrijf ik gewoon niets :) Moet ook kunnen hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier ook al last van gehad! Ik probeer daarom goed vooruit te plannen en al mijn ideeën meteen op te schrijven (mijn gsm staat bomvol notities!). En ik moet zeggen dat dat wel goed helpt. Als ik dan eens geen inspiratie heb (of geen zin om te schrijven), dan is dat ook niet erg want dan staan er sowieso al wel enkele artikels uitgewerkt klaar om gepubliceerd te worden :)

    BeantwoordenVerwijderen