Welzijn | 5x misvattingen over migraine

ⒸEvelyneVergote

Ik vertelde al eerder over hoe ik ontdekte dat ik een hormonale versie van migraine heb. Ik kan gelukkig op heel wat begrip in mijn omgeving rekenen, maar er zijn ook anderen die snel een oordeel klaar hebben. Ondertussen heb ik ook heel wat gelezen over migraine en over de verschillende vormen er van. Niet elke vorm heeft dezelfde symptomen en heeft dezelfde klachten. Ik citeer enkele misverstanden en geef er op mijn vorm van migraine, mijn antwoord op.

1. Je verdraagt geen licht en moet dus in een donkere kamer liggen
Op dagen dat ik migraine heb verdraag ik inderdaad minder licht, maar niet alle licht. Ik hoef ook niet een hele dag in een donkere kamer te liggen, maar het helpt mij wel beter om in slaap te kunnen raken overdag. Wat ik wel niet kan verdragen zijn flitsende lichten. Op dagen dat ik migraine heb is het licht ietsie meer gedoofd dan anders, maar hoeft het niet zo te zijn dat ik niets van licht verdraag. Schermen zoals die van de smartphone en laptop probeer ik wel te mijden. De tv mijden is dan ook weer niet nodig daar die verder van mijn oogzicht is verwijdert.

2. Je slaapt te weinig
Ik heb heel veel slaap nodig en gebruik mijn tijd om te slapen wel. Wanneer ik een aanval van migraine krijg is dat niet omdat ik te weinig geslapen heb. Migraine is namelijk een hersenaandoening en een aanval kan getriggerd worden. In mijn geval is de trigger puur hormonaal en wanneer ik bijna (een dag voordien normaal) mijn maandstonden krijg, kan er een aanval opkomen. Dan is slaap soms mijn enige redding.

3. Je drinkt te veel cafeïne en eet te vettig
Wanneer een aanval zijn intrede doet kan ik niet eten. Ik neem dan een hap, maar kan het echt niet doorslikken. Op doktersadvies mag ik dan cola drinken om toch wat inname van suiker te hebben. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ik dan liters cola op zo'n dag drink, maar gewoon wat voldoende is om de dag door te komen. Wanneer ik met zo'n aanval toch honger begin te krijgen wil dat zeggen dat de aanval aan het verdwijnen is en dat is een goed teken. Ik heb dan soms inderdaad zin in een lekker bak friet, maar eet dan heel braaf een boterham met smeerkaas in de plaats.

4. Je neemt de verkeerde medicatie
Toen ik samen met de huisdokter ontdekte dat ik wel eens hormonale migraine kon hebben verwachtte ik mij aan een reeks onderzoeken. Maar de huisdokter schreef mij gewoon Ibuprofen 600mg voor. Ik wist ook niet waarom, maar bleek dat die echt wel hielp bij mij. Wanneer ik een aanval voel aankomen dan start ik met een pil te nemen samen met mijn ontbijt, lunch of avondmaal. Want een pijnstiller als deze nemen zonder er bij te eten is volledig not done! Wanneer de aanval na 6u nog niet is verdwenen neem ik nog een pil en soms gebeurt dat ik er zo 2 dagen aan 1 stuk neem. Velen bekijken me dan ook vreemd wanneer ik vertel dat Ibuprofen 600mg mij echt helpt. Om in herhaling te vallen, mijn migraine is hormonaal en komt dus enkel voor wanneer mijn cyclus in werking treed.

5. De pil is de boosdoener
Op advies van de dermatoloog ben ik de pil beginnen slikken. Ik heb sinds ik kind was serieus wat last van acné. Niet alleen op mijn gezicht, maar ook op mijn rug en borst. Mijn gezicht liet ik al een hele tijd verzorgen door een schoonheidsspecialiste en dat hielp. Maar starten met de pil enkele jaren geleden hielp mij nog meer. Samen met de gyneacoloog en de dermatoloog beslisten we om te proberen met de lichtste soort van die pil te nemen. Dat ging heel goed tot 2 jaar geleden. Toen zijn de klachten begonnen en ben ik noodgedwongen overgestapt op een andere soort pil met placebo's. Het helpt, maar de migraine verdwijnt niet volledig. Ik ben tevreden omdat de migraine niet zo erg meer is als in het begin. Laat ons zeggen dat het draaglijker is. Stoppen met de pil zou voor mij dus niet van zin zijn. 


Hebben jullie last van migraine?

6 opmerkingen

 1. Ik heb er zelf geen last van, M. wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had er last van door de pil. Nu totaal niet meer. Maar toen moest ik ook Ibuprofen slikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of het voor mij een optie is om te stoppen met de pil..

   Verwijderen
 3. Ik denk bij migraine inderdaad ook aan donkere kamers, fijn dat dat cliché wel een beetje uit mijn hoofd geholpen is zo :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedere patiënt reageert anders op bepaalde dingen. Je kunt dan wel dezelfde symptomen hebben, maar de werking is soms anders.

   Verwijderen