Zelfkennis | 5x egoïstische trekjes van mezelf

ⒸEvelyneVergote

Ik ben iemand die altijd vriendelijk probeert over te komen en die altijd een ander wil helpen. Het geeft mij voldoening wanneer iemand tegen mij zegt: 'Dank u, dat is lief van je'. En toch, ik heb ook wel enkele egoïstische trekjes. Maar wie heeft die stiekem niet? ;)

1. Kwets mij en ik ban je uit mijn leven
Ik ben een persoon, als ik gekwetst word ik een muur rond mij bouw en je er niet meer in komt. Zo had ik ooit een beste vriendin met wie ik destijds uitging. We hadden feitelijk een gans groepje van 5, maar dan komt er een lief bij kijken en haken ze af. Wij twee bleven single over en gingen bijna elk weekend uit. Ze zei me nog: 'ik laat je nooit vallen voor een lief' en dat vond ik zo fijn om te horen. Tot op een dag dat zij ook een lief kreeg. Ik had alle respect voor de situatie en dat ze af en toe bij hem bleef ipv met mij op stap te gaan. Doch het hoe langer, hoe serieuzer werd tussen die twee. Ik hoorde haar op het einde nog amper en het ging nooit meer om af te spreken. Ik heb nooit beweerd dat ze niet bij hem mocht zijn, integendeel. Tot ik op mijn verjaardag wou afspreken. Ik wou er met haar over babbelen dat het maar eens klaar en duidelijk moest zijn. Toen deed ze een uitspraak waar ik allerminst tevreden mee was en was het voor mij klaar met de vriendschap. Ik heb sindsdien alle contact verbroken en ik wil ook niet dat het na al die tijd terug goed komt. Zo egoïstisch ben ik dan wel.


2. Ik wil de enige fotograaf zijn op ons eigenste evenement
Ik geef toe, dit is misschien één van mijn meest egoïstische trekjes. Op ons jaarlijks evenement die we zelf organiseren wil ik de enige fotograaf zijn. Wie binnenkomt als bezoeker met een camera word verzocht die achter te laten aan de kassa of inkom. Ik moet wel zeggen, de meesten accepteren het en doen dit dan ook. De reden hiervan is dat ik de enige wil zijn die exclusieve foto's maakt op ons evenement. Nadien mail ik dan ook alle foto's van de muziekgroep door alsook de foto's van mensen uit het publiek die om een foto vragen. Hiervoor vraag ik zelfs geen geld. It's just my pleasure.

3. Mensen die mij irriteren, pak ik terug
Ik ben geen klikker, maar wanneer de persoon in kwestie mij irriteert in een bepaalde zin ben ik wel geneigd om die persoon terug te pakken via iemand die hoger staat dan ik of waarvan ik weet die wel impact heeft. Maar dan moet het wel al heel erg zijn en moet de pot echt overlopen. En als men mij dan niet aux serieux neemt, dan pas schiet ik echt uit mijn krammen. Dan blijf ik doordrammen tot vervelends toe..


4. Ik kan van het één op het ander moment wel eens plotsklaps veranderen van humeur
Ik ben iemand die zonder enige reden kan veranderen van humeur. Meestal komt dit wel omdat er iets anders in mijn hoofd speelt en daardoor word ik dikwijls kwaad. Maar dan gooi ik het er op het verkeerde moment er uit en heeft het totaal niets met de zaak te maken. Na de bui gooi ik meestal alles in mijn hoofd toe en kan ik heel erg pissig zijn. Excuses achteraf komen er soms, maar niet altijd.

5. Wie mij op straat negeert, heb ik liever niet in mijn vriendenlijst op social media.
Ken je dat tafereel? Je loopt de stad in en plots passeert er iemand die je kent. Je steekt je hand op of roept hallo, maar die persoon negeert je compleet. Je bent zeker dat ze/hij jou gezien heeft, maar weigert om even terug te zwaaien. Bij mij heb je dan ook wel afgedaan.


 Herken jij soms een beetje egoïsme in jezelf?

8 opmerkingen

 1. Het is niet fout denk ik, om wat zelfbescherming in acht te nemen en voor jezelf op te komen.
  Herken bepaalde dingen wel, zeker de zaken rond 'vriendschap'. Ik steek geen energie meer in mensen die je alleen maar weten te vinden wanneer zij problemen hebben en een luisterend oor willen maar waar het omgekeerd niet zo is, die zelfs nooit vragen hoe het met jou gaat.

  Ook pas ik voor feestjes van mijn schoonbroer en schoonzus. Ze vragen dure cadeaus maar nemen nooit de moeite om iets glutenvrij (eet glutenvrij uit noodzaak, niet omdat het 'mode' is, dus kan me het echt niet permitteren om te zondigen want dan ben ik een paar uur erna doodziek) te eten te voorzien. Toppunt was hun trouwfeest afgelopen jaar, waar ik de hele dag en avond niets heb kunnen eten. Ik voelde me zo onwelkom...

  Dus nee, nu ga ik (vaker) voor mezelf kiezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groot gelijk heb je! Ik kies ook vaker voor mezelf, daar ik veel te goed ben voor de ander. Ik zit opnieuw in een soortgelijke situatie als puntje 1, maar hoop ergens wel nog dat het goed komt. Alleen is mijn energie momenteel op en wacht ik op een zet van de andere kant. Dan kan er nog eens gepraat worden, anders word het niets. En zo grof dat men jouw eetgewoontes niet respecteren! Zou ik ook niet aanvaarden mocht dit mij overkomen.

   Verwijderen
 2. O zeker die eerste is herkenbaar. En zeker niet met bloemen komen ook. Vergeven is iets wat ik moet doen, niet wat de ander moet vragen. En zoals Geke hier boven beschrijft, herkenbaar hoor. In zware tijden leer je je vrienden kennen.
  Maar dat van het evenement heb ik wel een beetje een dingetje mee. Als je iets organiseert en mensen willen dat vastleggen, dan is dat toch een compliment? Als je iets organiseert kan je dat ook wel verwachten. Ik zou mijn spullen echt niet ergens achter laten, wat als iets weg is? Ik ben langere tijd geleden gestopt met trouwerijen omdat ik er echt geen plezier meer in had. Toen had je een amateur die je in de weg stond, tegenwoordig pakt iedereen zijn telefoon erbij.
  Ik was met FB en dergelijke nog wel makkelijker, die zei ik op zonder waarschuwing. Ik mis het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat eerste puntje vind ik héél herkenbaar. Bij mij schieten er vrijwel geen vriendinnen meer over omdat iedereen altijd voor z'n relatie koos. Voor mij stopt de vriendschap dan ook gewoon. Ik zit namelijk helemaal anders in elkaar. Vroeger kreeg ik weleens te horen dat 'ik het niet begreep omdat ik zelf geen vaste relatie had'. Maar ook nu ik wel in een relatie zit begrijp ik totaal niet dat je voor vriendschap geen (of extreem weinig) tijd meer kunt vrij maken. In mijn ogen is dat echt bullshit. Tijd moet je voor elkaar maken. Dat is simpelweg een kwestie van prioriteiten stellen. Op dat vlak vind ik het juist goed om aan jezelf te denken en alle contact te verbreken. Beter af zonder, denk ik dan maar.

  Qua fotografie op jullie evenement vind ik het wel jammer dat mensen hun camera moeten achterlaten. Het is toch super positief als er extra veel foto's worden gemaakt, en nadien eventueel zelfs worden gedeeld via social media. Gratis reclame, denk ik dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind ook dat je je vrienden niet moet laten vallen wanneer je in een vaste relatie bent. Voor mij zou het bijvoorbeeld perfect kunnen dat mijn partner eens alleen op stap gaat met vrienden en ik dat ook mag. Ondertussen hebben bijna al mijn vriendinnen al kindjes en onlangs had ik een gesprek over mijn eerste onderwerp met iemand en die zei 'da's toch normaal?' Euh.. I don't think so!

   Verwijderen
 4. Het klinkt voor mij niet echt als egoisme, maar wel heel erg als zelfbescherming. Inclusief dat je niet wil dat andere mensen foto's op jullie evenement maken :) Hoe ik soms egoistisch kan zijn? Ik kan mijn geduld met andere mensen verliezen (als ze naar mijn mening teveel aarzelen, niet doorpakken) en dan ga ik ondertussen vaak lekker mijn eigen plan trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent de eerste en waarschijnlijk bijna enigste die het niet egoïstisch vind dat ik niet graag heb dat anderen foto's nemen op ons evenement. Dank ù! Haha. Ikzelf ga niet gauw mijn geduld verliezen en dat heeft al dikwijls in mijn voordeel gespeeld. Maar.. als ik het verlies.. dan kom je best niet in mijn buurt, haha!

   Verwijderen