Duurzaam leven | Hoe groen leef ik?

Selective Focus Photography of Vegetables in Basket
ⒸPexels.com By Pixaby

Er is de laatste weken heel wat te doen rond de klimaatmars. Ik heb persoonlijk niets tegen het feit dat ze dit organiseren, maar doe dit op tijdstippen die wel kunnen ipv de jongeren aan te sturen tot spijbelen. Dat begrijp ik helemaal niet. Doe die mars dan in het weekend of op momenten dat er geen school is. Hoe gaan spijbelende jongeren dan hun achterstand inhalen? Anyway, dit terzijde. Ik begon dit artikel omdat ik even wil meegeven dat je het klimaat niet zal redden door enkel een mars te organiseren. Begin bij jezelf! Vandaar: Hoe groen leef ik?

1. Douchen of badderen
Tegenwoordig willen mensen zich elke dag grondig douchen en sommigen doen het wel liefst 2x op 1 dag. Dat is volgens mij heel erg veel waterverspilling. Ik was elke dag mijn haren omdat ik een vrij vet haartype heb. En terwijl de shampoo in mijn haren dringt zeep ik mezelf in. Wanneer ik mijn haren uitspoel neem ik mijn lichaam mee. Ik zit zo maximum 5 à 10 minuten in de douche per dag. Tussendoor laat ik het water niet lopen, maar zet ik de kraan uit. Zo vermijd ik ook dat het water onnodig wegloopt.

2. Energie
Wanneer we buiten huis gaan zorgen we ervoor dat alles wat met elektriciteit is afstaat. De radio, wasmachine, droogkast, .. Ook laten we nooit apparaten opladen als we niet thuis zijn. De chauffage gaat uit en in de badkamer gaat de chauffage pas aan als we in de douche gaan. De chauffage in huis word 's ochtends bij het ontwaken opgezet en 's avonds rond een uur of 8 terug afgezet, als we een hele dag thuis zijn. Alle lichten zijn hier LED en de zolder is sinds een paar jaar geïsoleerd. Ook zijn alle apparaten die water verbruiken op regenwater gezet (behalve de wasmachine omdat dat water gezuiverd moet zijn). Op ons dak hebben we nu zonnepanelen liggen die er voor zorgen dat de zon onze energie word.


3. Verpakkingen
Wij kopen heel veel grote verpakkingen. Stukken goedkoper, maar ook handig. Grote shampoo-flessen en vloeiende zeep gieten we over in kleine flesjes daar die makkelijker bruikbaar zijn. Die grote flessen spoelen we uit en gebruiken we voor iets anders. Ook waterflessen kopen we in een grote hoeveelheid, net als grote flessen frisdrank ipv blikjes. Ik heb een stuk of 3 herbruikbare waterflessen gekocht om mee te nemen en die vul ik bijna dagelijks.

4. Herbruiken
Wij herbruiken zoveel we kunnen. Ik gaf het hierboven al mee dat we grote flessen in kleine flesjes overgieten en die dan weer voor iets anders gebruiken (bv gebruikt mijn moeder het water van de droogkast als strijkwater en giet ze dat door een filter in een waterfles die ze een hele tijd na elkaar gebruikt) Ook gebruiken we onze plastiek zakken die je in de supermarkt of elders in de winkel krijgt om restafval in te doen (neem nu al het plastiek die rondom je voeding zit). Wat je dan absoluut niet kan herbruiken gooien we dan in de gepaste box. Want ook recycleren op de juiste manier is een manier van groen leven.

5. Ga naar de lokale boer
Onze groenten en fruit halen we bij een lokale boer die ze recht van het land in de winkel legt. Brood, beleg, vlees, kaas en noem maar op kunnen we van de lokale markt halen alsook in het dorp. Verser kan zelfs niet. In de supermarkt halen we soms alleen nog drank, de rest halen we bij lokale zelfstandigen die het met liefde oogsten. Ook bakt mijn moeder soms zelf brood.

Ik weet dat we nog veel meer kunnen doen om nog groener te leven, maar beetje bij beetje komt dit wel. En als we met z'n allen met kleine beetjes elkaar helpen om groener te leven dan komt dit wel in orde.

Hoe groen leef jij? 

2 opmerkingen

  1. Ik doe mijn best, maar het kan en mag altijd beter, natuurlijk!

    Zonnepanelen en binnenkort een elektrische auto, zuinig met energie, kopen van dicht bij huis als dat kan...

    BeantwoordenVerwijderen