Life #28 | Wat je niet aan mij kan zien

Text on Shelf
ⒸPexels.com By Pixabay

We hebben het wellicht allemaal al eens meegemaakt. Mensen die snel een oordeel vellen over je leven. Helaas staan mensen er niet bij stil welke impact dit op je leven kan hebben. Ik kan bijvoorbeeld best lang verveeld lopen wanneer iemand mij zegt wat het beste is om te doen, terwijl dit helemaal niet is wat je wil/kan. Laatst las ik hier nog een blog over en gaf het mij inspiratie om enkele dingen hier op een rijtje te zetten.

1. Slechthorendheid
Ik moet toegeven, ik heb nog niet veel meegemaakt dat men geen genoegen kan nemen met deze 'handicap'. Voor mij is het een deel van mijn leven omdat ik er al zolang ik mij herinner mee handel. Doch er mensen denken dat ze alles kunnen zeggen in mijn buurt, omdat ik het toch niet hoor. Dan denk ik, 'hallo, ik sta hier en ben niet doof, hé'. Ik durf het ook al eens te vergeten om het te vermelden wanneer ik in een nieuwe omgeving ben, omdat ik het echt zo gewoon ben en er niet steeds aan denk om het te melden. Meestal word er met begrip gereageerd, maar heb het helaas ook al anders mogen ervaren.

2. Oriëntatie
Ik heb heel weinig oriëntatie. Ik weet wat links en rechts is, maar tijdens het winkelen bv weet ik soms niet welke richting ik uit moet wanneer we uit de winkel komen. Ook met het autorijden is oriëntatie een probleem. Naar een nieuwe plaats moeten rijden die voor mij onbekend is, is redelijk stressy. Dan reageert men al gauw: 'tegenwoordig bestaan er toch gps'en'. Ja, maar.. ik ben slechthorend.. moet mij concentreren op de weg en nog eens extra goed luisteren naar de gps.. dat lukt mij helaas niet. Dat zorgt soms ook voor onbegrip bij de mensen. Gelukkig is mijn moeder steeds paraat om taxi te spelen en als ik er dan nog eens naartoe moet dan lukt mij dat de volgende keer zeker opnieuw. 

3. Rekenen 
Als kind heb ik altijd problemen gehad met cijfers optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen.. Ik herinner mij dat mijn moeder elke vakantie oefeningen opschreef en ik die moest maken. Ook hebben de meesters en juffen in het lager heel wat voor mij verzet qua rekenoefeningen. Maar nog steeds is dit een moeilijk gegeven voor mij. Uit het hoofd rekenen lukt als het kleine en tiental getallen zijn, maar eens je begint met andere getallen heb ik het moeilijk. Ik durf wel eens op mijn vingers te tellen, maar daar is mijn moeder kwaad voor ;) Zo kan je mij ook makkelijk misleiden als je in de winkel contant betaald en de kassierster moet teruggeven. Gelukkig hebben ze de bankkaart uitgevonden en is dat mijn 2de vriendje wat betalingen betreft.

4. Knieën
Ik heb me aan beide knieën moeten laten opereren van meniscus. Niet tegelijkertijd weliswaar ;) Na de operatie heb ik niets van pijn gehad en ik kon ook weer vrij snel op de been. De eerste dagen kreeg ik kine, maar het ging zo goed dat het niet meer nodig was. Het enige nadeel dat ik heb ondervonden is dat ik bepaalde dingen niet meer kan. Zoals met de fiets rijden is een onmogelijke taak voor mij geworden. Ook kan ik minder goed door mijn knieën buigen en is op mijn knieën zitten heel erg pijnlijk voor mij. Alsof ik op 2 ijzeren staven zit. Ik heb er mee leren leven en pas mij aan. Maar wanneer mensen dit horen zeggen ze steevast 'je moet je opnieuw laten opereren want het is niet goed gedaan'. Terwijl men wellicht totaal niet weet waarover men spreekt. Opnieuw laten opereren is geen optie totdat de meniscus terug gescheurd raakt. En kine helpt tot zover ik zelf kan, maar dat hoeft niet. Zoals ik al zei, ik heb er mee leren leven en volgens mij heeft niemand anders er last mee behalve ik. 

Ervaar jij soms onbegrip?

6 opmerkingen

 1. Ik denk dat iedereen onbegrip ervaart, dat alleen de situaties verschillen. Ik had nooit zo gedacht over slechthorend zijn en de gps niet (goed) kunnen horen terwijl dat toch heel logisch is. Heb helaas wel eens in de trein gezeten waar niemand de dove jongen vertelde dat de trein afgerangeerd werd. Tegelijk ben ik vaker wakker gemaakt omdat mensen dachten dat ik eruit moest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp ergens wel dat mensen niet stilstaan bij het feit dat iets niet lukt voor iemand die slechthorend is (of eender welke handicap heeft), maar toon dan begrip ipv bv te zeggen:'dat is toch simpel?' Wie het niet weet ga ik ook niet met de vinger wijzen, maar wie het wel weet en er express voor doet om mij te pesten beseft niet wat voor impact dat heeft op mijn leven en zelfvertrouwen.

   Verwijderen
 2. Ik heb precies hetzelfde met rekenen, vroeger ervoer ik hier erg veel onbegrip bij..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ervaar nog steeds dat mensen vreemd kijken wanneer een rekening delen niet lukt en ik naar de rekenmachine van mijn gsm grijp. Gelukkig gebeurt dit niet veel..

   Verwijderen
 3. Oeh ik zou mensen juist lekker laten kletsen als ze denken dat ik het niet kan horen. Maar ik ben dan ook wel heel erg nieuwsgierig aangelegd ;). Heel herkenbaar voor mij, niet weten welke kant ik op moet zodra ik een winkel uitkom :) En ik rij dus ook overal naartoe met gps. Het meest stuit ik op onbegrip als ik grapjes maak. Ik heb een scherp, sarcastisch gevoel voor humor wat niet door iedereen wordt begrepen. Ik vind hierbij wel dat ik de partij ben die zich het beste aan kan passen, want als ik mezelf zo grappig vind, dan vind ik dat ook nog steeds wel als ik mijn grapjes alleen in mijn hoofd mag maken zonder anderen ermee lastig te vallen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ja zo kun je het ook doen. Ligt alleen niet zo in mijn aard, haha. Al een geluk dat we allemaal verschillen, niet? ;)

   Verwijderen