Life #29 | Vriendschap, oneindig of niet?

Friends are like stars; even when you can't see them you know they're always there.
Ⓒ Pinterest

Vriendschap is een relatie tussen twee of meerdere personen. Ongeacht welk geslacht, origine of leeftijd.

Voor mij betekent een vriendschap heel veel. Ik ben altijd al een soort van buitenbeentje geweest en kreeg het in het schoolleven niet altijd even makkelijk. Ook niet in vriendschappen sluiten. In de klas had ik nauwelijks iemand om mee te praten en in de pauze zocht ik steeds hetzelfde meisje op. Tot op zekere dag, ik werd per toeval in een groepje gestuurd in de pauze en dat bleek dan mijn latere vriendengroep te zijn. Bij het veranderen van school verloor ik hen helaas uit het oog, maar alsof het lot ons wilde helpen vond ik hen terug op de allerlaatste dag van het afstuderen.

Het begin van een mooie periode was aangebroken. Ik ging met hen uit en maakte bergen van plezier. Ik was gelukkig. Meer had ik op dat moment niet nodig. Helaas viel het groepje na een tijdje uit elkaar, doordat de ene een liefje had en ons niet meer nodig had. Zo bleven we op het eind nog met twee over. We gingen elk weekend uit en ook wij hadden dikke fun. We vonden het jammer dat anderen ons verlieten voor een lief, want wat zou er gebeuren als het dan opeens uit was? Ja, inderdaad.. dan stonden ze er plots terug. Tot het weer in orde was met het lief en we ze weer niet zagen voor een maand of vijf (of langer).

Maar toen verliet die ene die altijd bij mij is gebleven eveneens. Mijn wereld stortte zo wat in. Ik voelde mij alleen op deze wereld, ondanks alle andere mensen rondom mij.

Via het blogleven leerde ik nieuwe mensen kennen. Bij enkelen kon ik mijn ei kwijt en werd het een hechte vriendschap. We waren zelfs zo zeker van elkaar dat we een vriendinnendate organiseerden. Allebei reisden we van de andere kant van het land naar elkaar toe. Ik vond het heerlijk te weten dat er mensen waren die nog om mij gaven. We konden alles tegen elkaar zeggen en dat maakte het voor mij zo bijzonder. Maar ook hier heb ik ondervonden dat het niet altijd rozengeur en maneschijn was. Een woordenwisseling is snel gebeurt. Onze vriendschap werd stopgezet. En dat voelde verschrikkelijk.

Zoals ik al eerder zei, vriendschap betekent voor mij enorm veel. Misschien zelfs meer dan een lief voor mij zou betekenen. Het doet mij dan ook enorm veel pijn wanneer een vriendschap stukloopt op gelijk welke manier. Ik stel mij dikwijls de vraag waarom het nu weer eens is fout gelopen en wat ik hiervoor heb gedaan. Terwijl ik diep vanbinnen eigenlijk ook wel besef dat het niet alleen mijn fout is, maar je steeds met twee bent om het kapot te maken. Hoe belangrijk vind jij vriendschap?

Ik ben blij met de vrienden die ik nu nog heb en wat mij betreft is deze vriendschap oneindig.
 ♥ ♥ ♥

8 opmerkingen

 1. Ik vind vriendschappen ook onwijs belangrijk. Ik ben ook van mening dat ik liever een paar hele goede vrienden heb, in plaats van veel oppervlakkige vriendschappen.
  Ik heb nu een kring mensen om me heen bij wie ik terecht kan en die onwijs supportive zijn, iets wat ik wel heel belangrijk vind in een vriendschap. En ik geloof oprecht dat een deel van deze vriendschappen nog lang zullen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook zeer belangrijk in een vriendschap, dat je mekaar steunt in wat dan ook.

   Verwijderen
 2. Ik heb zelf ook een tamelijk beperkte vriendenkring (toch in vergelijking met anderen), maar liever een paar goeie vrienden dan veel 'halve' (die je vooral vinden wanneer ze iets nodig hebben).

  Ook moet ik bekennen dat ik zelf wat selectiever geworden ben wat 'beginnende vriendschappen' betreft. Waar het alleen maar eenrichtingsverkeer is, en ik altijd luisterend oor ben maar omgekeerd nooit naar mij geluisterd of zelfs maar gevraagd wordt, daar neem ik ook geen initiatief meer in en laat het verwateren.
  Maar anderzijds, voor de mensen die wel moeite doen, ga ik ook door het vuur en sta ik dag en nacht klaar :)

  En soms ontstaan op onverwachte momenten fijne contacten, dus je weet nooit of je niet toch nog weer wat meer vrienden 'ontmoet'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is de vriendenkring ook heel erg beperkt. Ik kan ze op mijn ene hand tellen als het ware. Dan heb je naast vrienden ook nog mensen die je kent die later misschien toch nog vrienden worden. Ik ben altijd een beetje het afwachtende type hierin geweest.

   Verwijderen
 3. Ik weet niet meer wie het is geweest die me dit eens verteld heeft, maar het is me altijd bijgebleven. Diegene vertelde me, je hebt vriendschappen voor het leven en vriendschappen om periodes in je leven door te komen. Toen ik daar eens over nadacht, kwam ik tot de conclusie dat dit voor mij inderdaad klopte. Ik heb meerdere vriendschappen gehad tijden mijn basisschool en middelbare school en hoge schooltijd, maar er is er geen één gebleven. Maar voor de tijd dat die vriendschappen hebben geduurd, heb ik er wel plezier van gehad en hebben zij mij wel geholpen door bepaalde periodes in mijn leven. De meeste van deze vriendschappen zijn gewoon verwaterd door zeg maar het leven, zoals verhuizingen of het maken van andere keuzes, waardoor je geen aansluiting meer hebt met elkaar en het contact automatisch verwaterde naar nul contact. Ik heb verder eigenlijk nauwelijks vrienden, nog niet eens 1 hand vol :) maar ik vind dat niet erg. De mensen die ik nodig heb die zijn er voor me en ik vertrouw erop dat als ik in de toekomst wellicht iemand extra nodig zal hebben, diegene vanzelf in mijn leven zal verschijnen. Wat ik eigenlijk vooral bedoelde te zeggen met dit bericht is zoek geen fouten bij jezelf als een vriendschap verwaterd, waarschijnlijk is dit gewoon een tijdelijke vriendschap geweest en ook dat is prima er verschijnt vast wel weer iemand anders die bij de nieuwere fase in je leven past.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide en lieve reactie. Toen ik het las moest ik je eigenlijk wel gelijk geven. Ik kan mijn vrienden, vandaag de dag, op mijn ene hand tellen en dat zullen wel de vrienden zijn die mij doorheen het verdere leven helpen loodsen. En zoals je zegt, het kan zijn dat er nog iemand op je pad komt die je dan doorheen dat deel van je leven helpt. Je hebt het niet in de hand.

   Verwijderen
 4. Ik zie het ook zoals Rianne. Sommige mensen zijn er voor even en andere voor een veel langere periode. Ik had mijn beste vriendin uit het middelbaar niet willen missen maar door verder te gaan studeren zijn we uit elkaar gegroeid. Dat vond ik in het begin jammer maar zo gaat dat nu eenmaal. Je kan het beter loslaten dan je er krampachtig aan vast te houden en iets te willen laten werken wat niet meer werkt. Vind ik hé. Voor ik bij mijn huidige job startte, had ik drie hele goeie vriendinnen en door mijn werk heb ik er nog drie bij gekregen. Ik vind dat voldoende. Ik investeer liever in echt goeie vriendinnen dan in driedubbel zoveel halve.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je gelijk in. Investeren in echte goeie vriendinnen dan in halve. Het is alleen niet altijd zo makkelijk. Ik kan mijn vrienden op mijn ene hand tellen en als er daar dan weer eentje van wegvalt dan kan ik wel eens emotioneel worden ;)

   Verwijderen