Share it | Waarom ik liever op mijn blog schrijf dan in een dagboek

Photography of Person Holding Chocolate
ⒸPexels.com By Rawpixel


Als kind kreeg ik ooit een dagboek cadeau. Die lag jarenlang op mijn bureau onder het stof. Ik schreef er niet in omdat ik het mooie dagboek niet wou verspillen. Tot ik in het middelbaar nood had aan dingen op te schrijven. Ik zat in een turbulente periode en schrijven hielp mij om dingen te verwerken. Ik schreef in kleine schriftjes bijna elke dag een stukje. Die nadien terug in een hoekje op mijn bureau belandden.

In een dagboek schrijven is misschien wel leuk, maar die is al snel vol wanneer je er elke dag iets in schrijft of er een grote gebeurtenis meer dan één blad vult. Ook vind ik het persoonlijk wat onhandig om mee te nemen, want dat past niet in om het even welke handtas (om te kunnen schrijven in alle dode momenten die je onderweg hebt)

Het is niet dat ik elke dag een laptop bij de hand heb om elke nood om te schrijven te kunnen volbrengen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig smartphone's en hun app's die je makkelijk kan gebruiken én zonder enige moeite thuis op je laptop kan aansluiten en overzetten in een document.

Ik schrijf dan wel graag eens met pen en papier, toch vind ik het makkelijker om alles te tikken op mijn klavier. Gaat zo makkelijk (als je het kan, want er was een tijd..) om de letters uit mijn vingers te laten vloeien. Voor ik het soms weet heb ik al een hele pagina getikt tegen dat ik een half blad heb geschreven.

Bloggen betekent dan wel alles met de wereld meedelen, een dagboek bijhouden is iets voor jezelf. Maar ik vind het zo fijn om mijn ervaringen te delen met iedereen. Ik vind dit zoveel leuker, maar leer er ook meer van bij. Zo kan een andere blogger door mijn verhaal zijn/haar ervaringen delen en omgekeerd. Hoe mooi kan dat toch zijn?

Schreef jij vroeger in een dagboek?
8 opmerkingen

 1. Ik heb, voor zover ik mij kan herinneren, altijd in een dagboek geschreven. Het mijne ligt standaard in mijn nachtkastje zodat, wanneer ik ‘s avonds ga slapen en zin heb om van mij af te schrijven, ik dat erbij kan nemen. Ik schrijf daarin ook over hele andere dingen dan waarover ik schrijf op mijn blog; veel persoonlijker. Ik vind het sowieso ook heel fijn om mijn leven op mijn blog te delen, maar deel ook niet àlles online. En dan komt dat dagboek zeker wel van pas. Af en toe kan het mij wel eens deugd doen om daarin al mijn chaotische gedachten van mij af te schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schrijven heeft mij ook altijd wel geholpen om dingen te kunnen verwerken. Dat heb ik geleerd in mijn schooltijd. Maar ik moet eerlijk toegeven dat het schrijven in een boekje bij mij al lang verleden tijd is. Ik kan het meestal wel hier op mijn blog kwijt.

   Verwijderen
 2. Wat een leuk artikel. Ik schreef vroeger regelmatig in een dagboek, en heb het nu na aanleiding van een gesprek met mijn psycholoog, weer opgepakt. Ik vind schrijven voor mijn blog ontzettend leuk, maar sommige dingen wil ik gewoon niet digitaal schrijven. Die wil ik met een pen op papier zetten. En aangezien ik altijd wel een notitie- of schetsboekje bij me heb, kan ik ook altijd wel iets op papier zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schrijven heeft mij altijd wel geholpen, maar ik heb precies mijn schriftje ingeruild voor het digitale en voel mij daar best wel oké bij.

   Verwijderen
 3. Ik schreef dagboeken vol vroeger :) En nu orden ik mijn gedachten fijn op mijn blog, veel in posts die niemand ooit te zien krijgt, maar ik gooi ook zo nu en dan iets online ;) Ondanks dat het een hele persoonlijke blog is, is er nog steeds wel een soort grens aan wat ik deel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook grenzen, maar bij de ene liggen die al wat verder dan bij de ander :)

   Verwijderen
 4. Tijdens mijn middelbare schooltijd had ik wel een dagboek maar was niet echt zo'n trouw schrijver erin. Maar dat was dus voor de internettijden :)
  Ik vind het leuk om persoonlijke blogs te lezen maar zelf zo'n blog beginnen durf ik niet zo, denk ook niet dat iemand dat echt boeiend gaat vinden over mij. Hou het dus maar bij mijn creatieve en tuinblog, en de Project Day Zero blog (dat is soms wel wat persoonlijker).
  Maar reageren op de persoonlijke blogs, dat doe ik uiteraard wel "vanuit mijn hart" ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik deel uiteraard ook niet alles, ofwel als ik het echt wil delen dan vorm ik het om in mijn eigen woorden zonder naam of faam.

   Verwijderen