Bad Shot | 3 situaties waarin ik vreemd ben bekeken als fotograaf

ⒸEvelyneVergote

Als fotograaf zijnde heb ik toch al heel wat moeten slikken, desondanks ik vind dat er over datgene geen discussie nodig was. Wie elkaar als mens respecteert, dan doe je dat als fotograaf zijnde ook. Maar daar denken heel wat mensen toch wel anders over, heb ik ondervonden.

1. Te licht, te donker, te..
Over smaak valt niet te betwisten, noch in koken, kledij of foto's. Iedereen heeft een andere visie in welk onderwerp ook. Wanneer die visie perfect bij die van jou aansluit is dat mooi meegenomen, maar wanneer dat niet zo is kun je elkaar maar beter respecteren. Zo kreeg ik onlangs te horen dat men een foto die ik nam, te donker vonden. Je moet weten dat die foto genomen is in een zaal waar een optreden plaatsvond en enkel het podium goed verlicht is. Die personen stonden tussen het volk, dus weinig licht. Je kunt dan twee dingen doen. Of je neemt er een flits bij en gaat volop flitsen waardoor alles en iedereen overbelicht zal zijn of je past je instellingen aan. Ik had het laatste gedaan, daar ik ook met een speciale lichtsterke lens zat die dergelijke omstandigheden perfect aan kan. Leek die foto dan echt te donker? Nee, de personen in kwestie waren perfect zichtbaar en volledig scherp. Voor mij was die foto top! Wie niets van fotografie kent, zal hier inderdaad commentaar op hebben, maar ik vernam dat die persoon die commentaar had net wél een fotograaf was. Dan snap ik zijn commentaar helemaal niet. Respecteer elkaar!

2. Basisregels vs out of the box
Wanneer je als fotograaf de basisregels onder de knie hebt, kun je gaan spelen met alles die je hebt geleerd. Zo ook met de compositie (en laat dat nu mijn favoriet zijn ;) ). Er zijn daar uiteraard ook wel een paar regeltjes, maar in de fotografie mag je die regels niet altijd even serieus nemen. Heeft ooit een leerkracht tegen mij gezegd ;) Wanneer ik dus op stap ga met mijn camera ga ik niet klakkeloos alles fotograferen, maar probeer ik een speciale compositie altijd graag uit. Dat word mij niet altijd in dank afgenomen, want ooit zei een hobbyfotograaf tegen mij 'zorg altijd dat je horizon recht ligt'. Toen ik hem uitlegde dat ik altijd rekening hield met de basisregels, maar ik eveneens geleerd had om soms eens 'zot' te doen had ik precies iets verkeerd gezegd. Ik heb gezwegen, maar had ik hier op door gehamerd hadden we nu misschien een burenruzie (persoon in kwestie is een goede vriend die wat verder in de straat woont)

3. In-en Uitzoomen
Ik deed ooit een fotoshoot voor een communie. De dag zelf was heel vermoeiend daar men op verschillende plaatsen wou fotograferen (ze hadden mij overhaald ondanks dat ik heb gepleit voor 1 plaats). Ik werkte een gans weekend om de foto's van de shoot tiptop te maken. De verwerking tot een kaartje zou worden gedaan door een drukkerij, dus gaf ik de foto's mee op stick. Alvorens ik ze uploadde, toonde ik de foto's aan de moeder opdat ze zag wat ik er mee had gedaan. Ze was laaiend enthousiast en vertrok met de usb-stick richting huis. Niet veel later kreeg ik telefoon.. De foto's waren mislukt en ik kreeg heel wat naar mijn oren geslingerd. Ik probeerde kalm te blijven, maar alles wat ik zei was niet correct. Toen het allemaal uitkwam bleek dat ze de foto's heel veel inzoomden op hun pc en dan zie je inderdaad de foto niet op zijn beste kwaliteit. Het lag dus niet aan mij, maar ondertussen bleef ik achter met een zwaar gevoel. Al het werk die ik er heb ingestoken bleek opeens niet goed genoeg meer. Ga dus nooit een foto extra uitzoomen, want die komt inderdaad nooit tot zijn recht.


Heb jij al iets dergelijks meegemaakt?

6 opmerkingen

 1. Oh, ik herken zeker deze frustraties! Er zijn altijd van die mensen dat ze het zo veel beter weten, haha. Dat we maar gewoon ons eigen ding blijven doen, da's al meer dan genoeg ;) Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad, ik wil ook gewoon mijn zin doen, maar ben er steeds ondersteboven van wanneer iemand zo'n kritiek heeft. Ik weet dat ik mij dat niet moet aantrekken, maar toch..

   Verwijderen
 2. Sommige mensen doen niet anders dan alles over-kritisch bekijken heb ik soms het gevoel. Niets is ooit genoeg dan.

  Op werkvlak heb ik het gelukkig nog maar een keer meegemaakt dat een klant niet wilde betalen voor het tuinontwerp dat ik gemaakt had voor hen. De reden? Ik had er de elementen in verwerkt die ze zelf opgenoemd hadden... dus ik had er geen werk ingestoken en het was niet verrassend... Euh??? Moet ik dan een ontwerp maken met allemaal dingen die ze niet willen?
  Eigenlijk had ik het hier vanaf het begin al moeten weten dat het fout zou lopen. Het was allemaal erg dringend, tig keer bellen wanneer ik kon komen, en niet op een fijne manier. Maar laten we zeggen dat ik eruit geleerd heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, is respectloos vind ik. Ik kan wel kritiek verdragen, maar niet als het niet correct is en het mijn werk naar beneden haalt. Ik zie ook niet alles graag in de fotografie, maar zal dat altijd zeer tactvol aan de man brengen. Zonder de ander er mee te kwetsen.

   Verwijderen
 3. O, dit lijkt me frustrerend, zeg! Ik weet niet wat ik irritanter zou vinden, een vakgenoot met onterecht commentaar, of klanten die er gewwoon niks van snappen.

  BeantwoordenVerwijderen