Chocolade | Waarom ik er een haat-liefde relatie mee heb

Grey Metal on Soil
ⒸPexels.com By Pixaby

Chocolade, hét ultieme guilty pleasure van een vrouw. Vooral zo rond die ene periode van de maand, maar ook op andere tijdstippen van de dag. Het zou trouwens bewezen zijn dat vrouwen van chocolade een vrolijk gevoel krijgen, door de dopamine die er in zit.

Ook ik hou op zijn tijd wel eens van een stuk chocolade. Alleen kan je mij absoluut niet verleiden met een hele kom paaseitjes of tien repen chocolade. Ik ruik het dan wel heel erg graag en eten doe ik ook wel graag, maar.. mijn maag zegt al gauw nee wanneer ik chocolade aan het eten ben.

Als kind kreeg ik ooit chocolade aangeboden van een vriendelijke meneer, toen mijn papa in het ziekenhuis lag op dat moment. De meneer had net een doos pralines gekregen en wou mij plezieren met een praline of twee, drie, vier, vijf, .. Als kind ken je geen grenzen, dus ik toen ook niet. Mijn moeder voelde de bui hangen en ging uit beleefdheid met mij naar huis. Ik was nog niet uit het ziekenhuis of ik moest de boel al overgeven.. Midden in de gang..

Nu ik ouder ben voel ik ook aan mijn maag, dat wanneer ik chocolade eet, ik al snel een voldaan gevoel heb. Ik voel mij zwaar worden aan mijn maag en krijg net niet het gevoel dat ik het zal moeten overgeven. Ik heb er ook totaal geen probleem mee om chocolade langs de kant te leggen en niet op te eten. Omdat ik weet dat mijn maag durft nee te zeggen.

Ik weet niet exact hoe dat komt, maar ik vermoed dat er in chocolade een stof zit die mijn maag niet kan verwerken. Het kan een klein beetje aan, maar geen overdosis zoals een volledige reep of een volle zak paaseitjes. Een chocoladetaart kan ik nog wel aan, als ik een klein stukje krijg. Ik eet wel graag chocolade-ijs, maar hier ook weer beperkt. Ik voel het gelukkig gemakkelijk aan wanneer het te veel is voor mij.

Hou jij van chocolade?

12 opmerkingen

 1. Sommige chocoladedingen vind ik heerlijk, zoals die witte pralines van Leonidas.
  Helaas eet ik het niet meer, omdat ik niet zeker ben of het glutenvrij is (gemaild toen maar nooit een antwoord gekregen). Ook mijd ik momenteel zoveel mogelijk voedingswaren met melk in omdat het mijn acné enorm doet verergeren. In zwarte zit soms geen melk maar die lust ik echt niet graag.
  En de alternatieve melkvrije melkchocolade (haha, wat een contradictie hé) vind je niet makkelijk en is echt duur!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik begrijp dat het voor jou een moeilijke keuze is omdat je glutenvrij moet eten. Maar ik denk, mocht het mij overkomen dat ik het niet zou moeilijk hebben om het te laten liggen, gwn omdat ik nu ook weet dat mijn maag er nee durft tegen te zeggen.

   Verwijderen
 2. Ik ben dol op chocolade! Gewoon melk of wit, of natuurlijk karamel-zeezout of Milka Daim. En van de paaseitjes snoep ik de laatste weken ook iets te veel...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb door mijn mama Fondant leren eten, want vroeger at ik alleen maar melkchocolade..

   Verwijderen
 3. Hmm, ja. Ik hou er iets te veel van vrees ik. Van de chocolade paaseitjes kan ik maar heel moeilijk afblijven tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er geen probleem mee en neem vrede als ik er eentje kan eten :)

   Verwijderen
 4. Ik eet echt héél graag chocolade en ik eet elke dag wel chocolade denk ik. Gewoon een stuk van een reep of bijvoorbeeld bij mijn muesli. Ik lust eigenlijk alles wel maar mijn lievelings is melkchocolade en dan vooral de karamel zeezout variant van Tony Chocolonely. Hmmm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan wel eens naar een stuk chocolade verlangen, maar ik heb ook snel genoeg wanneer ik dan chocolade eet. Maar als die idd zo in een muesli ofzo zitten is dat wel leuk, want dan heb ik geen grote hoeveelheid pure chocolade binnen.

   Verwijderen
 5. Ik heb een hele rare haat-liefdeverhouding met chocolade, haha. Op't werk krijg ik er soms enorme zin in, maar tegelijk hebben we ergens nog een zakje chocolaatjes staan van Pasen vorig jaar. Precies of ik begin altijd aan die dingen maar eet ze nooit helemaal op. Hoewel melkchocolade + nootjes wel echt m'n favoriet zijn! Mooie blogpost!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier thuis overleeft chocolade niet lang, maar is het niet door mij maar mijn ouders ;)

   Verwijderen
 6. Ik hou zeker van chocolade haha. Nu helemaal met mijn zwangerschap

  BeantwoordenVerwijderen