Prikkel | 5x tips tegen kriebelhoest tijdens een verkoudheid

Glass Jar Beside Hairbrush and White and Pink Petaled Flower
ⒸPexels.com By Pixabay
Het is de tijd van het jaar. Verkoudheid, Neusloop, Virus in je luchtwegen, .. Daarnaast heb je wellicht ook andere ongemakken mee gepaard, zoals keelpijn, hoofdpijn, .. De reden waarom we nu met z'n allen een verkoudheid doormaken is omdat de lucht zo droog is. Het heeft op sommige plaatsen al dagen niet geregend, waardoor de lucht niet vochtig word. Ook speelt de temperatuur een grote rol. Warm, kouder, weer warm, koude nachten, .. Wanneer je dan een verkoudheid hebt zal je wellicht ook te maken hebben met die typische kriebelhoest waar je steeds weer van moet hoesten met alle gevolgen van dien. Ik geef je 5 tips om sneller van je verkoudheid verlost te raken.

1. Heel veel drinken
Wanneer je drinkt als je verkouden bent, smeert dat je keel waardoor de irritatie vermindert. Probeer minstens 2l water per dag te drinken, maar ook warme dranken zoals thee en warme melk zijn hier goed voor.

2. Hou je omgeving vochtig
Door je omgeving vochtig te houden adem je automatisch nieuwe en gezonde lucht in waardoor de slechte kiemen die je hoest veroorzaken langzaam vanzelf verwijdert worden. Je kan je omgeving vochtig houden door een luchtbevochtiger in huis te zetten, maar ook door regelmatig ramen en deuren even open te zetten.

3. Neem 4x per dag siroop met ecalyptus-extracten
Wanneer je langs de apotheek gaat vraag je best om siroop dat men er zelf maakt. Ecalyptus is altijd een goed idee omdat het een hoestremmer is. Maar de apotheek kan eveneens een siroop maken met een ander bestandsdeel zoals tijm, honing, althea of saccarose. Vraag advies aan je apotheek en men zal je graag verder helpen.

4. Neem een warm bad (of stoombad)
Warme vochtige lucht helpt tegen kriebelhoest. Een warm bad is goed, maar ook een stoombad kan goed voor je zijn. Vul een kom of iets anders met kokend water. Voeg er enkele druppels extract van Ecalyptus, Lavendel of Manuka aan toe en hang met je gezicht een tiental minuten boven de kom. Sluit af met een handdoek over het geheel, zodat het niet verloren gaat in de ruimte.

5. Ga niet helemaal plat liggen 
Wanneer je gaat slapen of je wil even rusten in de zetel, ga dan vooral niet volledig plat liggen. Dat zorgt er voor dat je zelf meer lucht krijgt en dus minder prikkels in de keel. Zorg voor een dik hoofdkussen of rol bv een handdoek als ondersteuning. Indien je kan, plaats je lattenbodem aan het hoofdeind ietsje omhoog.

Heb jij vaak last van een kriebelhoest tijdens een verkoudheid?

2 opmerkingen

  1. Goede tips! Dat wordt dan veel drinken op werk, mocht het mij overkomen. Ik hou echt niet van kriebelhoest, zeker niet tijdens telefoongesprekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, is heel vervelend. Zeker met belangrijke gesprekken en dergelijke..

      Verwijderen