To the left or to the right? | 5x waar mijn oriëntatie niets voorstelt

Gray Wooden Pedestal Signage Near Road
ⒸPexels.com By Rawpixel

Je hebt het wellicht al eens gelezen hier op mijn blog, Evelyne en oriëntatie gaan niet goed samen. Zo verlies ik geregeld de weg als ik alleen op stap ben en ondanks ik het verschil tussen links en rechts heel goed ken, ik toch de verkeerde richting durf uit te lopen. Ik geef je vijf situaties waar mijn oriëntatie niets voorstelt.

1. In eigen stad
Je zou gaan denken dat iemand in zijn eigen stad niet zou verdwalen, maar dan heet je niet Evelyne Vergote. Want jawel, het is al gebeurt dat ik gewoon de verkeerde richting uitliep om naar een bepaalde plaats of winkel te gaan. Het gebeurt wanneer ik niet gewoon ben om op een bepaalde plaats in de stad te komen, maar eveneens als ik in de winkelstraat of het marktplein sta en daar bijna wekelijks kom. Wellicht zullen voorbijgangers mij vreemd aankijken als ik plots besef dat ik verkeerd zit en halverwege terug omdraai om de juiste richting in te wandelen.

2. Autostrade
Ik ben een ramp op de autostrade. Het wegennetwerk is helemaal niet voor mij weggelegd. Ik ben het misschien ook niet gewoon omdat ik nog maar 1 keer op een autostrade heb gereden (tijdens de autorijlessen met de rijschool), maar die verschillende afritten bezorgen mij kopzorgen. Misschien zit mijn slechte oriëntatie hier ook voor een stuk tussen, want wanneer je mij zegt om naar Antwerpen te rijden zou ik wellicht aan het eerste bordje Antwerpen dat ik tegenkom afrijden, terwijl dat niet altijd even verstandig is. Want soms moet je gewoon verder rijden om bv twee afritten verder pas af te rijden. Enfin, met mij op de autostrade zou je nooit echt terecht komen waar je moet zijn.

3. Winkel in, winkel uit
Wanneer we gaan winkelen (de zeldzame keren dat dat gebeurt ;) ), dan durf ik wel eens bij het naar buiten wandelen voor de deur staan kijken om welke kant ik nu weer op moet. Tot ergernis van wie achter mij loopt. Gelukkig ga ik zelden alleen winkelen en vertrouw ik steeds op de oriëntatie van degene die met me mee is.

4. Kompas lezen/Gps
Of het met mijn slechte oriëntatie te maken heeft of met iets anders, maar een kompas in mijn handen zal mij niet op de juiste bestemming brengen. Ook met een gps ben ik geen handig iemand. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nog nooit met een gps gereden heb. Ik ben bang dat ik me té veel moet concentreren om te horen wat er gezegd word en ik mijn oog op de baan zal verliezen. Maar ik ben wel steeds blij als ik mijn weg zonder die dingen vind ;)

5.Een nieuw gebouw
Iedereen moet altijd wel wennen aan een nieuw gebouw, maar ik heb iets meer tijd nodig. Zo laat je mij best niet alleen om een gebouw te verkennen en laat je mij ook best geen andere weg nemen dan ik de eerste keer genomen heb. Ligt wellicht aan mijn 'fotografisch' geheugen, maar ik zal altijd de weg nemen die ik de eerste keer nam. Zeg mij halverwege om een zijweg in te slaan, dan ben ik helemaal mijn oriëntatie kwijt en vind ik de weg niet meer terug ondanks het met een beetje logisch nadenken toch op de correcte bestemming uitkom.


Heb jij een groot oriëntatie-gevoel

10 opmerkingen

 1. Grappig om te lezen. Ik heb over het algemeen wel een goed oriëntatie gevoel en ben ook nog eens goed in kaartlezen, dus bij mij komt het meestal wel goed haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ok, dan neem ik jou wel eens mee als ik ergens naartoe wil, haha

   Verwijderen
 2. Haha mijn oriëntatiegevoel is ook niet alles :')

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De snelweg daar heb ik ook moeite mee maar als ik er 1 keer heen gereden ben weet ik het. Ik had ooit rijles en het was zo'n zootje in Rotterdam dat mn rijleraar niet wist hoe hij me thuis moest brengen. Ik als fietser wist hem nog heel wat mooie plekjes te laten zien. Maar je bent niet de enige hoor, ik ken ook mannen die er niks van kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vader en moeder weten overal de weg, zelfs al zijn ze er nog nooit geweest. Gewoon even op een plannetje kijken en weg zijn ze. Dus van hen heb ik het niet geërfd, haha!

   Verwijderen
 4. Ik heb ook niet zo'n goed richtingsgevoel.
  Of vb hier in de buurt zal ik niet (meer) verdwalen, maar vraag me aub niet de straatnamen. Dan sta ik met mijn mond vol tanden.
  Ook nog een groot verschil is dat ik alles met de fiets doe en je zo in de meeste straten dubbele richting mag, maar auto's niet altijd en als een automobilist me dan de weg vraagt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook verschrikkelijk om het uit te leggen aan een voorbijganger. Ik ben er zelfs mee gestopt, ik zeg dan: vraag het aan iemand anders, ik ben niet van hier. Haha

   Verwijderen
 5. Herkenbaar. Aan autostrades kan ik bijvoorbeeld ook nog steeds totààl niet uit. Al ben ik dan wel zo'n persoon die dan heel blij is met de gps. Ik rij nog steeds vaak verkeerd, maar zonder zou het 1000x erger zijn.
  Alleen tijdens het shoppen heb ik niet zoveel problemen. Op de één of andere manier weet ik dan wel altijd mijn weg te vinden. Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tot nu toe heb ik mijn weg altijd zonder gps gevonden, maar wel met een goede voorbereiding. Dan bekijk ik het op een kaart thuis en bestudeer ik waar ik moet zijn. Dat is wel al altijd gelukt (gelukkig)

   Verwijderen