Top Secret | Over geheimen hebben en die niet kunnen delen

close-up, concentratie, dauwdruppels
ⒸPexels.com By Nicholas Githiri
Toevallig las ik op Lisanneleeft een artikel over een open mens zijn maar toch geheimen hebben. Direct een inspiratiebron voor een artikel hier, want ook ik voel mij een open mens met geheimen.

Op mijn blog schrijf ik heel open en persoonlijk. Het ene artikel al persoonlijker dan het ander. En toch kan ik niet alles hier delen. Al zou ik wel willen, het kan gewoon niet. Uit respect voor mijn omgeving, maar ook voor wie meeleest zonder zichzelf bekend te maken. Dat is nu eenmaal het internet. Iedereen leest mee, ook wie slechte bedoelingen heeft.

Ik ben er helaas zelf al slachtoffer van geworden en ben hierdoor ook bewuster gaan bloggen. Niet dat ik al mijn geheimen en verhalen klakkeloos online gooide, maar er waren artikels waarin ik mijn gedachten deelde die helemaal verkeerd begrepen werden. En dat had zware gevolgen. Maar, dat terzijde.


Net zoals Lisanne denk ik vaak na over het feit of ik wel leuk genoeg zal gevonden worden wanneer ik iets deel en eigenlijk zou dat niet mogen zijn. Net daarom ontwikkelen we geheimen die we met niemand durven delen omdat we vrezen dat we anders bekeken zullen worden. Nochtans hoeven we onszelf niet weg te steken en mag ieder van ons er zijn, op welke manier dan ook. Toch is internet een verzamelplaats voor iedereen, ook wie slechte bedoelingen heeft en nare reacties nalaat. Helaas..

We dragen allemaal een rugzak met ons mee en dat hoeft daarom niet door iedereen beoordeelt te worden. Sommige dingen uit die rugzak deel ik moeiteloos op mijn blog, maar er zijn ook onderwerpen die ik helemaal niet kan delen hier. Omdat die onderwerpen beter in de rugzak blijven en beter niet bovengehaald worden..

Hoe ga jij om met geheimen die je niet kunt delen?

10 opmerkingen

 1. Erg mooi geschreven en ik snap precies wat je bedoelt. Het is mooi dat je zo open bent, maar je moet er inderdaad ook mee uitkijken. En dat is niet altijd even makkelijk, maar hoort er bij denk ik dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, je moet inderdaad uitkijken wat je precies deelt. Hoe persoonlijk (of juist niet) je ook schrijft..

   Verwijderen
 2. Het blijft lastig, he, kiezen wat je wel en niet deelt. Ik geniet in elk geval van je blogposts.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad lastig, want dan wil je iets delen, maar dan kan het niet..

   Verwijderen
 3. Mooi bewust opgeschreven. Ik denk dat het ook niet erg is om bepaalde dingen helemaal voor jezelf te houden, zolang het niet aan je gaat vreten. Maar het is idd vervelend als je iets wil delen, maar je het eigenlijk niet durft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, het is niet simpel om persoonlijk te schrijven en dan toch niet alles kunnen delen..

   Verwijderen
 4. Ik stoot ook regelmatig tegen dit 'probleem'. Dan wil ik graag meer delen, maar dan kan het gewoon niet. Vanwege verschillende redenen. Soms probeer ik bepaalde zaken dan nog anders te verwoorden zodat alleen ik weten over wat het precies gaat. Maar vaker gebeurt het dat ik simpelweg niets zeg over die onderwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het speelt wellicht ook mee dat je onder je eigen naam blogt?
  Vooral als er andere mensen bij betrokken zijn, vind ik het ook lastiger om daarover iets te zeggen. Op mijn ene blog vertel ik soms ook iets over mijn glutenvrij leven. Daar twijfel ik soms ook over dingen die ik wel of niet zou schrijven. Ik probeer het dan inderdaad wel algemener te maken. Of iets minder heftig me uit te drukken zoals vb toen ik zo teleurgesteld was dat er voor mij niets van eten voor zien was op de trouwerij van mijn schoonbroer en schoonzus...
  Jammer vooral ook dat sommige mensen 'misbruik' maken van wat meer gevoelige dingen... iedereen heeft wel 'iets'...
  Maar het is inderdaad niet makkelijk altijd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, onder mijn eigen naam bloggen heeft er ook wel iets mee te maken, maar dan nog weet iedereen wie ik zou zijn. Wie niet geïnteresseerd is in mij zal mijn blog ook niet lezen. En inderdaad, jammer dat sommige mensen 'misbruik' maken op gebied van je blog..

   Verwijderen