Energievreter | 5x hoe je jezelf terug kan opladen

ⒸEvelyneVergote

Soms kunnen stress, hard werken of andere dingen er voor zorgen dat je je na een tijd futloos en moe voelt.  Dat noemen ze dan een energievreter. Ik geef je 5 tips om jezelf terug op te laden.

1. Ontladen
Dit doe je best als eerste wanneer je voelt dat het even te veel voor je word. Om te ontladen kun je verschillende dingen doen, zolang het maar je hoofd leegmaakt. Dit is ook voor iedereen verschillend. De één gaat als een gek beginnen schrijven, de ander loopt liever enkele intensieve rondjes in het bos. Net zoals een batterij die op zijn einde loopt in het apparaat, moet jij even helemaal tot het einde gaan om te ontladen.

2. Ontspannen
Voor velen is ontladen al ontspannen, maar dat is eigenlijk niet zo. Ontladen doe je in een korte tijdspanne, maar ontspannen moet je op langere termijn doen. Trek er een halve dag voor uit om echt volledig te ontspannen. Hiervoor kan je ook verschillende dingen doen, maar moet je jezelf aanvoelen. De één vind het ontspannend om in de fitness op de loopband te lopen, de ander neemt een lang warm bad en verzorgt de huid met een masker.

ⒸEvelyneVergote

3. Laad je geest op
Om je geest op te laden kan je yoga of meditatie doen. Niet iedereen is hier voor te vinden, maar in plaats van yoga of meditatie kun je ook ademhalingsoefeningen doen. Je ademhaling is de toegang tot je autonome zenuwstelsel, waardoor je dit zelf kunt gaan bepalen (bewust of onbewust). Je ademhaling word bepaald door de stress in je lichaam. Hoe meer stress, hoe sneller je ademhaling word. Door rustig en gecontroleerd aan je ademhaling te werken zal je je geest opladen.

4. Het opladen van je lichaam
Wanneer je geest is opgeladen is het nu de beurt aan je lichaam. Kies voor een gezonde maaltijd en haal de vitaminetekorten op. Voeg groente en fruit toe aan je voeding net als noten en granen. Varieer en experimenteer hiermee en je zal zien hoe makkelijk het met ter tijd word.

5. Mentaal opladen
Door mentaal op te laden, zoek je nieuwe inspiratie. Inspiratie voor een nieuwe wending in het leven, op jobgebied, een uitstap, .. Omring je door mensen die jou inspireren, maar ook mensen die naar je luisteren. Spreek bijvoorbeeld af met een vriendin en klets over koetjes en kalfjes. Ikzelf voel mij steeds helemaal mentaal opgeladen na zo'n gesprek.

Wat doe jij om op te laden?

Lees ook:

6 opmerkingen

 1. Wat een mooi artikel, en jezelf weer opladen kan echt heel belangrijk zijn inderdaad. Voor mij werkt het heel goed om dan even lekker creatief bezig te zijn, een stuk te wandelen of even rustig een momentje voor mezelf te nemen, met een goed boek op schoot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed artikel en zeker erg belangrijk. Heb dat zeker dit jaar aan de lijven ondervonden en probeer echt elke dag te ontspannen voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de tuin werken helpt hier meestal goed, of een toertje op de skates doen. Vooral dingen waar ik niet te veel kan bij nadenken, want daar knelt het schoentje meestal bij mij, die gedachten die maar blijven ronddwalen.

  Ik krijg nu bij de kinesist naast de ademhalingsoefeningen ook relaxatieoefeningen. Ben benieuwd of me dat ook nog wat kan helpen om wat op te laden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken dat gevoel maar al te goed. Je niet kunnen ontspannen omdat gedachten steeds blijven ronddwalen. Ik kan het soms ook zo moeilijk loslaten. Vandaar ook het idee voor dit artikel.

   Verwijderen