Nieuwe uitdaging! | BlogfotografieⒸEvelyneVergote

Toen ik deze blog begon wist ik dat ik mijn passie fotografie centraal wou plaatsen. Doch het niet altijd lukte om een eigen foto boven mijn artikel te plaatsen, maakte ik graag eens gebruik van free stockphoto's. Geen ramp, maar toch was het een eeuwige strubbeling met mezelf. Waarom gebruik ik nu in godsnaam free stockphoto's als ik ook zelf mijn foto's kan maken? Ik hoor iemand al denken 'ik heb je het toch altijd gezegd?' ;)

Excuus
Fotografie vergt soms heel wat tijd van je. En ik heb soms sneller een artikel getikt dan ik een gepaste foto heb gemaakt. Ook past het onderwerp niet altijd met het soort fotografie ik toen deed. Eigenlijk een stom excuus om snel maar even een free stockphoto te gebruiken en de eigenaar een ere-plaatsje onder de foto te geven. Wat geeft die persoon er nu om, zou je denken. Maar ik vond het een vorm van respect. Zelf zou ik ook graag willen dat mijn naam onder mijn foto staat ;)

Fotografie
Zoals je wellicht weet kan ik momenteel door mijn fulltime-job geen fotografie-diploma halen en zocht ik in het verleden naar andere uitdagingen om mijn passie toch te kunnen ontwikkelen. Denk maar aan het 365daysofphotography-project waarin ik een gans jaar lang elke dag mijn best deed om een foto te maken. In het begin ging dit vrij gemakkelijk, maar hoe langer hoe moeilijker ik het had. Toch ben ik blij dat ik dit project tot een goed einde heb gebracht!

Nieuwe uitdaging
Na het 365daysofphotography-project viel ik met mijn passie terug in een zwart gat en raakte ik mijn camera nog amper aan. Ik had dus een nieuwe uitdaging nodig en ik denk dat ik die nu gevonden heb. Op mijn blog vind je eigen foto's, maar die hebben soms niets met het artikel te maken. Ik zou heel graag alle artikelen terug voorzien van gepaste foto's die ik zelf maak. Ik heb altijd gejodeld dat dit onmogelijk is, maar ik zie nu in dat dit wél kan. Ik zal mijn blog de komende tijd ondermijnen aan een fotografie-update ;)

Maak jij altijd gebruik van stockphoto's of van eigen foto's?

Lees ook:


10 opmerkingen

 1. Wat een toffe uitdaging. En een tip, neem de tijd om een fotoshoot te houden, met vrij algemene foto's die je bij verschillende artikelen kan gebruiken. Op deze manier is het makkelijker vol te houden, denk ik. Ik maakte alle foto's altijd al zelf, en hou een keer in de zoveel tijd een shoot, zodat ik weer een lading nieuwe foto's heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeh! Tof! Ik vind blogs met eigen foto's toch altijd net iets leuker om te bezoeken, om eerlijk te zijn. Zelf post ik om die reden dan ook voornamelijk foto's die ik zelf heb gemaakt. Het kost natuurlijk iets meer tijd en moeite dan het zoeken van een stockphoto, maar ik vind dat altijd wel plezant. En zoals Ilona hier ook al zegt... als je enkele vrij algemene foto's voorziet die je voor verschillende artikels kan gebruiken, dan maakt dat het al heel wat makkelijker. Zo doe ik dat ook. Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het gaat je vast lukken, heb er alle vertrouwen in!
  Ik gebruik altijd eigen foto's (kwaliteit ervan is iets anders maar bon). En als het een moeilijk onderwerp is voor een gepaste foto, dan gebruik ik een foto van een bloem of ander natuurobject, dat is altijd goed ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super leuk project Evelyne! Natuurfoto's doen het inderdaad altijd goed als je niet meteen weet wat voor foto je kunt plaatsen. Ik gebruik meestal eigen foto's maar soms toch ook eens een stockfoto hoor. Vaak is dat dan omdat ik die foto bijvoorbeeld echt super mooi vind en graag wil gebruiken omdat het er mooi uit ziet :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ja, ik snap het. Ik heb nu alleen de struggle dat ik eigenlijk iets meer aandacht aan mijn foto's moet besteden en zorgen dat ze bij de artikels passen. Dus, ik ga wellicht binnenkort aan de slag om de foto's te maken die echt bij mijn artikels passen. Hoe of weet ik nog niet, ben nog vanalles bezig aan het uittesten ;)

   Verwijderen
 5. Ik gebruik nooit stockfoto's, altijd eigen beelden, maar maak soms wel illustraties ipv foto's. Je kan een soort archief aanmaken met eigen stockfoto's oftewel foto's die bij verschillende onderwerpen passen, of die voor jouw iets meer betekenen en die je later zou kunnen gebruiken. Als je nieuw beeldmateriaal wil maken helpt het om een lijst te maken (praktisch) maar ook om te brainstormen naar verbeeldingswijzen die niet te letterlijk zijn. Om wat aan de verbeelding over te laten helpt het om te werken met beperkte scherptediepte, gevoel oproepen dmv kleuren of licht en een spel van schaduwen.

  BeantwoordenVerwijderen