Peer pressure | Hoe ervaar ik het liken op foto's?

Like Printed on Brown Wooden Scrabble
ⒸPexels.com By Pixabay

Ik schreef er al enkele keren over op mijn blog, over mijn eigen social media-gebruik en wat het voor mij betekent. Maar deze week kwam het in het nieuws dat Instagram likes verbergt en vond ik het wel eens nodig om hier mijn ongezouten mening over te geven.

Like it or not
Social media is nu eenmaal een like-gebeuren. Zowel op Facebook als op Instagram kun je likes geven op foto's of andere post. Aan de hand van die likes kun je ook achterhalen wie jouw foto of post leuk vind. Op Facebook is er zelfs een hele reeks nieuwe soorten like bijgekomen. Zo kun je met een hartje aanduiden wat je geweldig vind of kun je met een huilend gezichtje aangeven dat je meeleeft met de persoon indien het een triest bericht is. Ook is er een boos gezicht, waar ik persoonlijk minder fan van ben. Hier kwets je de persoon mee en het is toch beter om het leuk te houden dan elkaar kwaad te maken?

Hoe meer hoe liever
Tegenwoordig draait het ook om de hoeveelheid likes je krijgt op een foto of post. Hoe meer hoe liever! En toch vraag ik mij af, hoe eerlijk is dat? Ik heb bv een vrij kleine vriendenkring en weet dat nog de helft niet naar mijn post op Instagram of Facebook kijkt. Ik heb er geen baat bij dat een foto honderden likes haalt, maar ben tevreden met een tiental. Velen willen snel heel veel likes op een recente foto en willen hiervoor zelfs betalen om meer likes te hebben. Dit vind ik dan schijn. Waarom betalen voor likes? Wie voelt zich hier beter bij?

Online pesten
Dat Instagram nu uittest om likes te verbergen om zo het online pesten tegen te gaan, vind ik een beetje overdreven. Ik snap dat mensen zich minderwaardig voelen omdat ze minder likes krijgen dan iemand anders. Maar ga je dan niet eerder mensen bedriegen door likes te verbergen? Of begrijp ik het hele gebeuren nu verkeerd?

Hoe denk jij er over?

Lees ook:
 

8 opmerkingen

 1. Ik kan me voorstellen dat dit jongeren best zou kunnen helpen! Zelf heb ik geen Instagram.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wellicht zal ik wel ergens verkeerd zitten met mijn visie..

   Verwijderen
 2. Ik denk dus dat dit echt wel een hele mooie stap is. Lastig voor influencers, maar ik denk dat het belangrijk is om cijfertjes als likes en volgers een beetje los te laten. Ik heb zelf ook veel meer plezier in Instagram als ik gewoon gezellig met mensen klets en inspirerende foto's dan wanneer ik allemaal 'perfecte' plaatjes tegen kom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik post ook geen perfecte plaatjes en hoef ook geen honderden likes. Maar mijn punt is, waarom likes verbergen om het 'perfecte' plaatje niet langer een veelgeliked plaatje te zijn. Ik voel mij even onzeker bij al die likes, maar geef er echt niet om dat ik lang dat aantal niet haal. Net dat vind ik ergens een soort bedrog naar die onzekere mensen die denken dat ze niets zijn omdat ze niet zoveel likes krijgen. Of zit ik helemaal mis met mijn visie?

   Verwijderen
 3. Ik kijk er niet naar. De likes op mn blog staan uit en ik geef eigenlijk niets om al die cijfertjes. Hoewel ik blogs met 300 volgers en geen reacties wel opvallend vind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik net ook zo vreemd. Heel veel volgers en toch geen reacties. Daarom, ik denk dat het in een bepaald opzicht bedrog is.. Enfin dat is mijn mening :)

   Verwijderen
 4. Ik vind dat juist een stap in de goede richting! Zelf voel ik die onzekerheid ook op vlak van likes en reacties; dan voel ik mij minderwaardig omdat andere mensen véél meer respons krijgen dan ik. En Instagram moet natuurlijk leuk blijven. Als ze de hoeveelheid likes (en reacties?) zouden verbergen dan kan je die tenminste al niet meer met elkaar vergelijken. Ik zie dat alleen maar als iets positief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik voel mij ook onzeker als ik eens weinig likes heb en zie hoeveel een ander er soms krijgt. Maar ik vind het gewoon bedrog wanneer Instagram de likes gaat verbergen.

   Verwijderen